BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİ

Hürriyet     

İlk 2 sene bebeğinizin neler yapabileceği hakkında bir bilginiz var mı, onu ne kadar tanıyorsunuz?

 


Hastaneden kucağınızda bebeğinizle çıktığınız ilk günü özlediniz mi? Bebeğiniz artık yavaş yavaş hareketlendi ve siz de telaşlanmaya başladınız değil mi?

Peki, ilk 2 sene bebeğinizin neler yapabileceği hakkında bir bilginiz var mı, onu ne kadar tanıyorsunuz? Çocuk Doktoru Hatice Karaböcüoğlu, sizi bu konuda bilgilendirecek örnekler veriyor…

Bebekler 1. yılda tadarak, izleyerek, dokunarak öğrenir. 2. yılda artık öğrenme daha düşünseldir. Problem çözmeye başlar. Çevresindeki objeleri dokunarak algılamak yerine işlevini düşünerek tanımaya başlar. Hafıza ve sosyal algıları gelişir. Basit önermeleri anlamaya başlar. Örneğin; “Yemeğini yersen oynamaya gidebilirsin” gibi…

Objeler arasındaki ilişkileri kurmaya başlar. Benzer şekilleri bir araya getirir. Basit puzzle yapabilir. Sayıları öğrenir ve objeleri sayılarla eşleyebilir. Neden sonuç ilişkilerini kurabilir. Bebeklerini sırayla besler, temizler, uyutur.

Bu dönemde ‘benmerkezci’ olduğu için çevresinde gelişen her şeyden kendisinin sorumlu olduğunu sanır. Genel yaşamla kendi yaşamının sınırlarını henüz ayıramadığı için kendi aktiviteleri sonrası gelişen tartışma, ayrılık veya ölüm gibi olaylardan kendini sorumlu tutabilir.

2. YILDA NELERLE KARŞILAŞIRIZ?

2. yılına giren bebek tırmanmaya başlar, hızlı yürür, anlaşılır kelime kullanmaya başlar. Tutunmadan, oyuncağını çekerek, taşıyarak yürümeye başlar. Koşabilir. Parmak ucunda yükselebilir. Topa vurabilir. Yardımsız tırmanıp inebilir. Yardımla merdiven inip çıkabilir.

Kalemle rastgele çizgiler çizer. Kabın içindekileri boşaltır. 4 ve daha fazla küpü üst üste koyar. Sağ, sol el kullanımı belirginleşir. İsmi söylenen cismi işaret ederek gösterir, aile fertlerinin, vücut parçalarının ve sık kullandığı objelerin ismini bilir.

Basit emirleri yerine getirir. Konuşmalarda duyduğu kelimeleri tekrar eder. 24. ayda ikili cümlecikler kurar. Örtü altına konan objeleri bulur. Renk ve şekilleri öğrenmeye başlar. Hayali oyunlar oynar. Erişkinlerin ve diğer çocukların davranışlarını taklit eder. Kendinin farkına varmaya başlar. Çocuklarla olmak için isteklidir. Daha belirgin olarak bağımsız davranışlar gösterir. Otoriteye karşı koymaya başlar.

2.yılın ortasında ayrılık kaygısı atakları gelişir. Her çocuk kendine özgü gelişeceği için bazı şeyleri erken bazılarını geç yapabilir. Bu gelişim basamakları ortalama zamanları verir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR


- 18.ayda hala yürümüyorsa,

- Yürümeye başladıktan aylar sonra bile normal yürüme yerine sürekli parmak ucunda ve dengesiz yürüyorsa,

- Kendi başına olmayı tercih ediyor, oyuncak ve insanlara ilgi göstermiyorsa,

- 18 aylık 10 kelime kullanmıyorsa,

- İki yaşında ikili cümle yoksa

- 15. Ayda telefon, kaşık, zil gibi sık kullanılan objelerin işlevini bilmiyorsa,

- 2 yaşında basit emirleri anlamıyorsa doktorunuza başvurmakta yarar vardır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.