Batıl inanç gekkoyo öldürüyor

Tropikal ülkelerde yaşayan Tokeh gekkosu aslında başlı başına bir nimettir. Çünkü hamamböcekleri ve sivrisineklerle besleniyor. Fakat gekko buna rağmen en çok avlanan sürüngenlerin başında.

Tropikal ülkelerde yaşayan Tokeh gekkosu aslında başlı başına bir nimettir. Çünkü hamamböcekleri ve sivrisineklerle besleniyor. Fakat gekko buna rağmen en çok avlanan sürüngenlerin başında.

gekkoGeceleri avlanan kırmızı benekli Tokeh gekkosu pek seçici değildir. Önüne ne gelirse sıyırıp süpürüyor. Bu sivrisinek, sinek, tespihböceği veya hamamböceği olabilir. Hatta başa çıkabilirse fare veya yılan gibi daha büyük hayvanları da avlar. Gekkoya avlanma sırasında özellikle de incecik kıllarla bezeli parmakları yardımcı olur. Yapışkan ayakları sayesinde gekkolar düz bir duvara bile tırmanabiliyor. Bu yüzden böcek cenneti olan tropikal ülkeler için gekkolar bulunmaz bir avcıdır aslında. Sonuçta örneğin sıtma veya dang ateşi gibi hastalıkları bulaştıran sinekleri silip süpürüyorlar. Ne var ki insanların batıl inançları bu hayvanı bile tehlikeye soktu. Traffic ve World Wildlife Fund (WWF) organizasyonları tarafından gerçekleştirilen araştırma, kırk santim kadar büyüyen gekkonun insanlar tarafından bazı hastalıkları iyileştirdiği gerekçesiyle avlandığını ortaya koydu. İnsanlar kurutulmuş gekkonun HIV ve AIDS’i bile iyileştirdiğine inanıyor. Ayrıca Astım, diyabet ve cilt hastalıklarında da kullanılıyor. Gerçi gekko Güney Asya’da henüz çok yaygın. Yaşam alanı Hindistan’dan doğuya doğru Endonezya’nın adalar dünyasına kadar uzanıyor. Fakat avlanma uzun bir süre için devam edecek olursa bu durum değişebilir. Gerçi Çin’in güneyinde ve Vietnam’da gekkolar üretiliyor ama bu oran çok düşük. Satışa sunulan hayvanların birçoğu yabanıl ortamda avlanıyor. Gekkolar çok uyumlu hayvanlar, ormanda yaşamalarına rağmen Bangkok gibi büyük kentlerde bile hayatta kalabiliyorlar. Fakat sadece Tayvan’a geçen on yılda 15 milyon kurutulmuş gekko ihraç edilmiş. Bunların yüzde yetmişi Tayland’dan geliyor. WWF’ye göre burada iç ticaret yasal, ihracat içinse lisans gerekiyor. Tahminlere göre geri kalanlar Endonezya’ya ait. Anlaşıldığı üzere gekkonun tedavi edici etkisine olan inanç göçmenler arasında da çok yaygın. Bilim insanları 1998-2004 yılları arasında Birleşmiş Milletlere en az 8.5 ton kurutulmuş gekkonun geldiğini saptamış. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Mayıs 2013Yayınlanma Tarihi:08 Mayıs 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.