BATAMER hizmete açıldı
İstanbul Kalkınma Ajansı ile Üsküdar Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen "Toksik ve Bağımlılık Yapan Maddelerin Kanıta Dayalı Tayin, Tarama ve Danışma Merkezi" (BATAMER) hizmete açıldı.

İstanbul Kalkınma Ajansı ile Üsküdar Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen "Toksik ve Bağımlılık Yapan Maddelerin Kanıta Dayalı Tayin, Tarama ve Danışma Merkezi" (BATAMER) hizmete açıldı.


"BAĞIMLILIKLA MÜCADELEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ"
Üniversitenin sağlık ve toplumsal alanlara yönelik eğitim verdiğini dile getiren Ceylan, İstanbul Kalkınma Ajansı ile üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen BATAMER'in de hizmete açıldığını anımsattı. Ceylan, üniversitenin madde bağımlılığı ve benzeri konularda toplum yararına projeler ürettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"HEDEFİMİZ, GENÇLERİN BEYİNLERİNDEKİ DEHA ADACIKLARINI BULUP KEŞFETMEK"
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da bağımlılığın değiştirilmesi gereken bir davranış şekli olduğu vizyonuyla gençler için yeni bir projenin daha hayata geçirildiğini söyledi. Tarhan, bağımlılığın değiştirilmesi gereken bir davranış şekli olduğuna inandıklarını ve daha sağlıklı gençler için bu konuya özellikle eğildiklerini ifade etti. Temel amaçlarının gençlerin bağımlılıkla ilgili farkındalıklarını artırmak, nitelikli kişiliğe sahip, hayata hazırlıklı bireyler olarak gelişmelerini desteklemek olduğunu anlatan Tarhan, şöyle devam etti: "Üniversite olarak hedefimiz, gençlerin beyinlerindeki deha adacıklarını bulup keşfetmektir. Üniversitelerimizde dünya çapında bilgi üreten, dünya çapında katkı sağlayan kişilerin yetişmesi için çabalıyoruz. Bilime sarılmadan başarıyı düşünmek sadece hayalcilik olur. Biz üniversite olarak bu konuda bir şeyler yapmak istiyoruz. Artık bağımlılıklar arttı. Üniversite olarak özellikle de bağımlılıkla ilgili mücadeleyi önemsiyoruz. Bonzai olarak bilinen sentetik esrarın en hassas yöntemlerle ölçülmesine sağlayan bir sistem, proje geliştirmiştik. İstanbul Kalkınma Ajansı bu konuda bizi destekledi. Bonzai konusu daha hiç konuşulmadan bu proje desteklendi. Bugün bunun ortaya çıkması da iyi bir rastlantı oldu." Şu anda bağımlılıkla ilgili diğer bir ihtiyacın da rehabilitasyon olduğunu vurgulayan Tarhan, "Gençleri tedavi ediyor, takibe alıyorsun fakat bağımlılık öyle bir hastalık ki devamlı takip gerekiyor. Çocuklara hayatı yeniden öğretmek gerekiyor. Dünyada bununla ilgili rehabilitasyon köyleri kuruluyor. Bununla ilgili sosyal projeler geliştiriliyor. Çocukların kişiliklerinin yeniden şekillendiği çalışmalara ihtiyaç var. Üniversite olarak bununla ilgili projeler hazırlamak istiyoruz ama bu durum bizi aşan bir şey. Bu konuda muhakkak destek gerekiyor. Destek gelirse insanların mali kaygı olmadan çocuklarını getirecekleri bir sistem kurmamız gerekiyor. Eğer bunu başarabilirsek büyük bir ihtiyacı da karşılamış oluruz" diye konuştu.MERKEZDE BİR YIL BOYUNCA ÜCRETSİZ TANI HİZMETİ SUNULACAK
Özellikle gençleri tehdit altında alan bağımlılık konusunda hayata geçirilen BATAMER, bir yıl boyunca İstanbul'daki tüm halka açık ve ücretsiz tanı konulmasına hizmet edecek.Merkezde, analitik alanda en ileri teknolojiye sahip cihazlarla ölçüm yapılacak. Hızlı ve geçerli analiz yöntemlerini içinde barından merkez, alanında uzman farmakolog, eczacı, kimyager, psikiyatrist ve psikologlarla geniş kapsamlı bir tarama hizmeti sunacak. Merkezin çalışmalar, bağımlılık konusunda bilimsel araştırmalar ve toplumu bilinçlendirme çalışmalarıyla da desteklenecek.
Bu yazı 3595 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 15 Ekim 2014 Çarşamba, 15:03
Güncelleme Tarihi : 16 Ekim 2014 Perşembe, 15:47