BAKTERİYE KARŞI ASPİRİN

AFP

Birçok hastalığın tedavisine yardımcı olan aspirin, enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde umut oldu.

 


Yurtdışında yapılan ve sonuçları yeni açıklanan araştırmaya göre "Aspirin", enfeksiyon hastalıklarında antibiyotiğe dirençli bakterilere karşı vücut direnci artırıyor ve bakteriyi yok edebiliyor.

Kalp hastalıkları, inmeler, diyabet, hipertansiyon ile bazı kanser ve romatizma hastalıklarda kullanılan aspirin, vücutta enfeksiyon gelişmesinden sonra antibiyotiklerle birlikte hastaya verildiğinde, vücuttaki bakterileri öldürmekle yükümlü olan sistemin kuvvetini artırıyor, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve bakterilerin ölümünü kolaylaştırıyor.

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, enfeksiyonların, önümüzdeki yüzyılda da en büyük "ölüm" nedeni olacağını belirterek, her geçen yıl mikropların direnç kazandığına dikkati çekti. Enfeksiyon tedavisinde antibiyotik kullanıldığını, bu şekilde bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesine çalışıldığını belirten Özcan, ancak bilinçsiz antibiyotik kullanımı nedeniyle mikroplar direnç kazandığına işaret etti.

İngiltere'de Londra Üniversitesi'nde 2009 yılında yapılan laboratuvar çalışmasının sonuçlarının açıklandığını kaydeden Özcan, Aspirin'in, vücutta bakterileri öldürmekle yükümlü olan sistemin kuvveti artırdığını ve bakterilerin ölümünü kolaylaştırdığını söyledi.

Araştırmanın insan hücreleri ve hayvan modelleri üzerinde yapıldığını ahlatan Özcan, şunları kaydetti:
"Çalışma, Aspirin ve non steroit anti-infamatuar ilaçlar denilen genellikle ağrı kesici olarak kullanılan ilaçların, antibiyotiklerle birlikte kullanımının, mikroplardaki direnci azalttığı ve bağışıklık sisteminin mikrop öldürme özelliklerini güçlendirdiğini gösterdi.

Yapılan deneylerde, enfeksiyondan kaynaklanan ölümleri azalttığı belirlendi. Araştırma, henüz insanlarda tedavide kullanılacak anlamına gelmiyor. Şimdi, bununla ilgili çalışmalar hız kazanacak. İlerleyen günlerde dirençli mikropların öldürülmesinde yeni ilaçlar yerine aspirin gibi ilaçlar kullanılmaya başlanacak."

Özcan, araştırmanın enfeksiyon hastalıklarından korunmada "Aspirin mucizesi" olarak algılanmaması, kesinlikle gereksiz Aspirin kullanımından kaçınılması gerektiğini de vurguladı.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Kasım 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.