BAKANLIK ARAŞTIRDI: DİZİLER ÖĞRENCİYİ ŞİDDETE İTİYOR

BAKANLIK ARAŞTIRDI: DİZİLER ÖĞRENCİYİ ŞİDDETE İTİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı araştırmasına göre, okullarda şiddeti körükleyen birinci neden öğrencilerin TV kahramanlarına özenmesi.

 Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrenciler üzerinde gerçekleştirdiği araştırma sonucu, şiddetin kaynağı yüzde 58.6 oranında çocukların TV'deki film kahramanları gibi güçlü olma isteği olduğu belirlendi. Milli Eğitim Bakanlığı'nca, öğrencilerinin şiddete bakış açılarını tespit etmek için düzenlenen anket İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Bolu ve Mersin'in aralarında bulunduğu 14 büyük ilde yapıldı. İlköğretim 7 ve ortaöğretim 10'uncu sınıf öğrencilerine uygulanan ankete 1120 öğrenci katıldı. Anketin sonuçlarına göre, öğrenciler şiddete maruz kaldıkları yer sorulduğunda birinci sıraya okulu yerleştirdi. "Ailede şiddet var mı" sorusuna verilen yanıtlara göre da ailede şiddet anne-baba veya çocuk arasında değil, kardeşler arasında yaşanıyor. Kardeşler arasında şiddet oranı yüzde 37.6, anne-baba arasında yüzde 14.6, baba ile çocuklar arasında yüzde 9.1, anne ile çocuklar arasında yüzde 7.5 oranında şiddet var.

KARİZMA İÇİN KESİCİ ALET
Öğrencilerin "Şiddet uygulanan bir ortamda kaldınız mı?" sorusuna yanıtı ise yüzde 52.4'le "Evet". Öğrencilerin yüzde 94.3'ü "kesici alet taşımadığını" belirtirken, kesici alet taşıyanlar bunun nedenlerini, 'güvensiz ortam, gösteriş, filmlerdeki karakterlere özen ve karizma' olarak sıraladı. "Çevrenizdeki çocuklardan şiddet eğilimi taşıyanların mutlu bir aile yaşantısı olduğuna inanıyor musunuz" sorusuna öğrencilerin yüzde 89.7'si "hayır" derken, "Başarısız insanlar şiddete daha fazla eğilimlidir" görüşünü öğrencilerin yüzde 59.2'si "evet", yüzde 38.4'ü "hayır" olarak yanıtladı.

Nergis DEMİRKAYA - ANKARA

KAYNAK: //www.sabah.com.tr/


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Ocak 2000

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.