Bağırsak florası otobağışıklık üzerinde etkili

Kanadalı ve Alman bilim insanları bağırsak bakterilerinin, diyabet oluşumu üzerindeki etkisiyle ilgili bilgilere ulaştı.

Kanadalı ve Alman bilim insanları bağırsak bakterilerinin, diyabet oluşumu üzerindeki etkisiyle ilgili bilgilere ulaştı.

Araştırmacılar diyabet tip 1 hastalığına sahip fareleri inceleyerek, erkek hayvanların bağırsak florasını dişilere aktarmışlar ki bu durum, hayvanları daha fazla diyabet semptomundan korumuş. Sonuçlar, kadınların niçin Multiple Skleroz (MS) veya eklem romatizması gibi diğer otobağışıklık hastalıklarına daha fazla yakalandıklarını açıklamaya yardımcı olabilir (Science Online). bagirsak_floraDiyabet tip 1 hastalığında bedenin kendi savunma sistemi, pankreasta yeterli miktarda ensülin üretilmemesine neden oluyor. Diyabet hastalarının yaklaşık olarak yüzde beşinde bu diyabet türü görülür. Erken çocukluk dönemi kadar yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilen bu diyabet türü, bağışıklık sisteminin kendi dokusuna karşı aşırı reaksiyon göstermesiyle kendini belli eden otobağışıklık hastalıklarına dahildir. Otobağışıklık hastalıklarına yatkınlığın genetik olduğu kadar çevresel faktörlerle de ilgili olduğu biliniyorduysa da, bağırsak bakterileri ve diyabet tip 1’in gelişimi arasındaki etkileşim yeterli bir şekilde açıklanamamıştı. Toronto Üniversitesi’nde Jayne Danska ve ekibi şimdi diyabet tip 1 hastalığını “NOD” farelerinde cinsiyet bağlamında araştırdı. Özel olarak yetiştirilen bu tür 1980’li yıllardan bu yana diyabet araştırmalarında model hayvan olarak kullanılmakta. Dişilerin diyabete yakalanma olasılıkları daha fazla olduğu için bilim insanları erkek farelerin yüksek testosteron seviyesiyle korunduklarını tahmin ediyorlardı. Bu durumu daha ayrıntılı bir şekilde incelemek isteyen araştırmacılar, fareleri steril ortamda yetiştirdikten sonra, erkek farelerin bağırsak florasını dişi farelere aktarmışlar. Bu şekilde milyarlarca mikroorganizmanın, kemirgenlerin sindirim sisteminde ne şekilde konakladıklarını ve konakçının hormon seviyesini, cinsiyete göre davranış biçimleri ve konakçının metabolizmasını nasıl etkiledikleri görülmüş. Cinsiyete dayalı farklılıklar, NOD farelerinin bakterisiz ortamda yetiştirilmeleriyle ortadan kalkmış. Erkek farelerdeki bakterilerin dişilere aktarılması da benzer bir etki yapmış ancak testosteron etkinliğinin baskılanması halinde bu etki geri dönüştürülebiliyor. Bundan sonraki araştırmalarda sonuçların insan için de geçerli olup olmadığı öğrenilecek. Olumlu sonuç alınmasıyla, romatizma ve MS gibi kadınlarda daha sık ortaya çıkan otobağışıklık hastalıklarının tedavilerinde önemli gelişmeler yaşanabilir. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Şubat 2013Yayınlanma Tarihi:03 Şubat 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.