Bağımlılık yaşı 11'e düştü

Bağımlıların tamamı ekstasy ve esrar kullanırken, 89'unun bunlarla birlikte bonzai de kullandığı, madde bağımlılığına başlama yaşının ise 11'e düştüğü belirlendi.

Bağımlıların tamamı ekstasy ve esrar kullanırken, 89'unun bunlarla birlikte bonzai de kullandığı, madde bağımlılığına başlama yaşının ise 11'e düştüğü belirlendi.

uyusturucuUyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonunun (UBAM) 100 uyuşturucu bağımlısı ile gerçekleştirdiği ankete göre, bağımlıların tamamı ectasy ve esrar kullanırken, 89'unun bunlarla birlikte bonzai de kullandığı, madde bağımlılığına başlama yaşının ise 11'e düştüğü belirlendi.

UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞINDAN KURTULUN

UBAM Federasyonu Başkanı Dila Tezemir, bağımlılar üzerinde yaptıkları araştırmada bağımlıların uyuşturucu maddeyle birlikte alkol de aldıklarını belirterek, çoğunun piyasada taş olarak bilinen kokaini de denediklerini ancak yüksek maliyetli olmasından dolayı sadece yüzde 11'lik bölümünün sürekli olarak bu maddeyi kullandığını dile getirdi. Tezemir, madde bağımlılığı tuzağına düşen gençlerin yüzde 46'sının bali ve tiner gibi kimyasal maddeleri kullandığını, yaptıkları anketlerde madde bağımlılığına başlama yaşının 11'e düştüğünü ifade ederek, "Bizim bildiğimiz 11 yaşında 2 bağımlı, uyuşturucuya ilk olarak eroin kullanarak başlamış. Düşünebiliyor musunuz, eroin kullanıyor çocuk, daha ilkokul çağında. En üst yaş oranı ise 51, bağımlıların yüzde 82'si 20 ile 35 yaş aralığında" diye konuştu. Tezemir, bağımlıların 98'inin madde bulabilmek için hırsızlık yaptığını, önce evden aldıkları harçlıklarla madde almaya başladıklarını, ardından ev içinde küçük ama değerli eşyaları torbacılara satarak devam ettiklerini dile getirdi. Tezemir, bu bağımlıların ortalama dört kez amatem ve çematemlere, özel klinik ve tedavi merkezlerine başvurarak maddeden kurtulmayı denedikleri, ancak ilaçlarla bir süre idare ettikten sonra uyuşturucuya tekrar başladıklarının anlaşıldığını belirterek, "Acil önlem alınmalı, bunlardan 16'sı üniversiteyi bırakmış, 45'i ilköğretimden ayrılmış, 36'sı da liseyi bırakmış" dedi.

TEST EDİLEMEYEN UYUŞTURUCU MADDE BONZAİ Bonzai bağımlılığının Türkiye'de 5 yıl içinde çok hızlı yayıldığını kaydeden Tezemir, şöyle devam etti:

"Bu maddeyi her üretici farklı yöntemlerle ürettiği için çok fazla çeşidi mevcut. Bonzai, tamamen tarım ilacı içeren bir maddenin bir takım otlar ve sentetik maddeler ile birlikte karıştırılarak emzirilmesinden elde diliyor. Kova veya sigara içerisinde kullanılan bu uyuşturucu madde, iç organlara ciddi oranda zarar veriyor. Aynı zamanda alkol ve başka maddelerle kullanıldığında ani ölümlere sebep oluyor. Ancak otopsilerde bonzai maddesi çıkmıyor ve ölüm nedenleri başka görünüyor." Hastanelerde verilen ilaçların bağımlılık yapıcı özelliğe sahip ilaçlar olduğunu belirten Tezemir, "Bunun yanında uyuşturucu bağımlıları denetimli serbestlik bürolarına temiz rapor verebilmek ve üniversite hastanelerinde yazılan Suboxone isimli ilacı alabilmek için temiz idrar vermek zorundalar. Madde kullanımından sonra idrarları temiz çıkmıyor. Bu nedenle yoksunluğu gidermek için kokusu ve dumanı olmayan jamaika ve bonzai gibi maddeleri kullanarak bir hafta kadar zaman geçiriyorlar ve sonrasında henüz ölçülemeyen bu maddeyi kullanarak temiz rapor vermek suretiyle denetimli serbestlik bürolarını aldatıyorlar" diye konuştu.

BELİRTİLER Tezemir, aileleri bu sinsi uyuşturucu konusunda uyardıklarını belirterek, çocukların tuvalette uzun zaman geçirmeleri, davranışlarının değişmesi, anlamsız zamanlarda duydukları çakmak sesleri, evden küçük ama değerli şeylerin kaybolması, uyku düzeninin bozulması, beslenme alışkanlıklarının değişmesinin belirtiler olduğuna dikkati çekti.

UBAM'ın bugüne kadar onlarca kişiyi bağımlılıktan kurtardığını belirten Tezemir, kurtulmak isteyenlere bütün imkanlarıyla seferber olmaya hazır olduklarını söyledi. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Ocak 2014Yayınlanma Tarihi:19 Ocak 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.