Deprem Travma Psikolojisi

Atık su içme fikrine neden alışmak gerek?

Kuraklık ve hızlı nüfus artışı nedeniyle, temizlenmiş atık suların yeniden kullanıma sokulması fikrine giderek alışmamız gerekecek.

Atık su içme fikrine neden alışmak gerek?

Avustralya’nın Perth kentindeki uygulamalar bu konuda örnek gösteriliyor.

Su uzmanlarının hoşuna gitmese de bu tür projeler “tuvaletten musluğa” adıyla anılıyor. Bazı ülkelerde, kanalizasyondaki su işlenip temizlenerek kaynak suyu kadar temiz hale getirilip yeniden kullanıma giriyor.

Fikir olarak itici gelse de geri dönüşüm yoluyla güvenli hale getirilen su normal içme suyu tadında oluyor.

SUDA GERİ DÖNÜŞÜM

Batı Avustralya Üniversitesi’nden çevre mühendisi Anas Ghadouani, hem kuraklığın hem de nüfusun artması nedeniyle birçok şehrin bu yola giderek daha fazla başvurmak zorunda kalacağını söylüyor. Yani bugün içmiyorsanız da yakın bir gelecekte bu suyu içiyor olacaksınız diyor.

Atık su tuvalet suyundan farklı şeyleri de kapsıyor elbette. Melbourne Üniversitesi’nden kimya mühendisi Peter Scales, atık sularını geri dönüşüme sokması halinde ortalama bir şehrin sudan yüzde 60 tasarruf edeceğini söylüyor.
Bugün birçok bölgede atık sular zaten tarımsal sulama ve içme suyu dışı diğer amaçlar için yeniden kullanıma sokuluyor. Aslında atık sular geri dönüşüm sürecinde normal içme suyunu güvenli hale getirmek için uygulanan aynı işlemlerden geçiriliyor.

Önce su filtrelerden geçerek bütün katı maddelerden arındırılıyor. Daha sonra ters geçişim (osmoz) yöntemiyle en ufak parçacıklardan da temizleniyor. Ekstra önlem olarak mor ötesi ışıkla steril hale getirilip mikroplardan arındırılıyor. Scales bu yöntemle elde edilen suyun nehir ve rezervuarlardan sağlanan sudan daha temiz olduğunu söylüyor.

Fakat burada psikolojik bir tiksinme unsurunun varlığını kimse inkar etmiyor. Amerika’da 2000 kişiyle yapılan bir araştırmada insanların yarıya yakını bu yolla elde edilmiş suyu içmeyi kabul ederken yüzde 13’ü reddetmiş, geri kalanlar ise emin olmadıklarını söylemişti.

SİYASİ SORUN

2006’da Avustralya’nın doğusunda Toowoomba şehrinde kuraklık nedeniyle atık suların yeniden kullanıma sokulması konusunda referandum yapılmış, halkın yüzde 62’si reddetmişti. Scales bu durumu şöyle açıklıyor: “Suda geri dönüşüm çok güçlü bir uygulama, ama siyasi olarak büyük bir sorun.”

Diğer bölgeler insanları bu fikre alıştırmadan adım atılmasının bu sonuca neden olduğunu düşünüp bundan ders çıkararak küçük ama sağlam adımlarla ilerlemek istiyor. Perth ve Batı Avustralya 15 yıldır kuraklıkla yüz yüze. Geçen yıl Perth’teki barajlara ihtiyacın sadece üçte biri seviyesinde su birikmiş.

BBC FUTURE

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al