ANNE MÜKEMMELİYETÇİYSE...

Şaban Özdemir (NP GRUP)

Olağanüstü çaba sarf eden anne eğer çocuğunu da odak yapmışsa çocuğunda sosyal fobi gelişebiliyor, kaygıları artıyor.

 


Uzman psikolog Aynur Sayım mükemmeliyetçi anneleri uyardı…

Ben en iyisini yapmalıyım, hata yaparsam rezil olurum, insanların beni beğenmesi ve onaylaması çok önemli, başarılı olmalıyım, her şeyin en iyisini yapmalıyım…
Bu düşüncelerle hareket eden mükemmeliyetçi anneler kendileri kadar yetiştirdiği çocuklara da zarar veriyor. Bu süreçte olağanüstü çaba sarf eden anne eğer çocuğunu da odak yapmışsa çocuğunda sosyal fobi gelişebiliyor, kaygıları artıyor.

NP Etiler Polikliniği uzman psikologu Aynur Sayım, mükemmeliyetçi annelerin "Ben en iyisini yapmalıyım, hata yaparsam rezil olurum, insanların beni beğenmesi, beni onaylaması çok önemli, başarılı olmalıyım, her şeyin en iyisini yapmalıyım" düşüncesiyle hareket ettiklerini söyledi. Sayım bu annelerin sonuç başarısız olmasın diye her şeyi kontrol altında tutup tüm riskleri kontrol etme çabası içinde olduğunu kaydetti.

Psikolog Sayım;

ÇOK FAZLA ENERJİ SARF EDERLER


"Kişi, bu düşüncelerle hedefe ulaşmak için kendi becerisini ortaya koyacak, olağanüstü bir çaba sarf edecek, hata yapmayacak ve de tüm süreçleri kontrol çabasına gireceği için korkunç bir enerji sarf etmesi gerekecek. Anksiyete kaygı duruma eşlik edecektir.

ÇOCUKTA SOSYAL FOBİYE NEDEN OLURLAR

Mükemmeliyetçi anne ve babaların çocuklarında anksiyetenin, performans kaygısının yoğun yaşandığı, anne ve babanın obsesif özellikleri de varsa eğer çocukta takıntılar görülecektir. Aile çocuğu odak yapmış ise çocukta sosyal fobinin de gelişmesi söz konusu olacaktır.

MÜKEMMELİYETÇİ ÇOCUK BAŞARISIZ OLABİLİYOR


Zekâsı yüksek olduğu ya da herhangi bir öğrenme sorunu yaşamayan çocukların sınav başarısızlığını bu şekilde açıklamak mümkündür. Performans kaygısı. Bu nedenle okul sınavlarında, üniversite sınavlarında, mesleki sınavlarda, hatta hayat boyu performans göstermesi gereken durumlarda, başarı gösteremeyen pek çok danışanımız var. Enerjisini bu düşüncelerle harcayan çocuk ve genç dikkatini öğrenmeye ya da sınava yoğunlaştıramadığı için başarısız oluyor." Dedi.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.