Ana kucağının vazgeçilmez rahatlığı

Yeni anne baba olanlar bilir, ağlayan bebek kucağa alındığında susar ve rahatlar fakat kucaktan indirildiğinde yeniden huysuzlaşır.

Yeni anne baba olanlar bilir, ağlayan bebek kucağa alındığında susar ve rahatlar fakat kucaktan indirildiğinde yeniden huysuzlaşır.

anne_kucagiAna kucağının etkisi araştırıldı. Anlaşıldığı üzere kucak, insan, fare ve diğer memelilerde aynı rahatlatıcı etkiyi yapıyor. Bebekler gibi tüm memelilerin yavruları ilk başta çok fazla ilgi ve şefkat ister. Bu ilginin sağlıklı beden ve zihin gelişimi için önemi büyük. Yavru, bakımını garantilemek için annesine sokulur ve anne ayrıldığında ağlayarak ve şiddetli hareketlerle tepki gösterir. Bağlılık için gerekli olan bu görünür ve duyulur davranış, anne ve baba sevgisi için de önemlidir. Anne babaların çoğu içgüdüsel olarak bebeği kucağa almanın rahatlattığını bilir. Bebek ağlamayı keser ve bedensel olarak da rahatlar.

BEBEĞİNİZLE DOĞRU İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI

Bu durumda tam olarak nelerin yaşandığını şimdi Japonya’daki RIKEN Beyin Bilimleri Enstitüsü’nde Gianluca Esposita ve ekibi deneysel olarak inceledi. Araştırmaya bir ila altı aylık bebekleri olan 12 anne katılmış. Deneylerde beşiğin, kucakta tutmanın ve yürüyerek kucakta taşımanın, bebeğin davranışları üzerindeki etkisi dikkate alınmış. Bu şekilde en etkilisinin bebeği kucakta taşırken dolaşmak olmuş. Bu durumda ağlayan ve huzursuz bebekler sakinleşmekle kalmayıp kalp atış oranı da aniden düşmüş. Anlaşıldığı üzere kucakta taşıyanın hareket etmesi de önemli. Bebekler sadece kucağa alındıklarında etki daha zayıf hissedilmiş ve kalp atışları hemen hemen hiç değişmemiş. Ağlamayan bebekler kucağa alındıklarında kalp atışı hızı zayıflamış ama beşiğe yatırıldığında durum genelde kötüleşmiş. Yavruyu kucağa alarak dolaşmak sadece insana özgü bir davranış da değil. Aslan, sincap, kedi veya fare de yavrusunu (ağzıyla ensesinden kavrayarak) taşırken yürür...

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Diğer deneyler, yatıştırıcı etkiden o bölgeye dokunuşun ve bu dokunuşun algılanışının sorumlu olduğunu gösterdi. Bu reaksiyon parasempatik sinirler ve küçük beyin tarafından çalıştırılıyor. Bebeğin veya yavru hayvanın arka ayaklarını bükmesi de bir rastlantı değil. Yavruların bu şekilde “kıvrılmaları” anneye taşımayı kolaylaştırıyor. Evrimsel açıdan bakıldığında ise insan ve hayvanda görülen bu “rahatlatıcı refleks”in birçok faydası var. Yavrunun aldığı bu pozisyon, anne ve yavru arasındaki bağı güçlendirmekle kalmayıp, acil durumlarda hayatta kalma şansını da artırıyor. Sakin ve kolay taşınabilir yavruyla anne daha çabuk kaçabilir diyor bilim insanları. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Mayıs 2013Yayınlanma Tarihi:09 Mayıs 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.