Alzheimer'ın sebebi bulundu

Amerikalı bilim adamları kolesterol ve yağ üretiminde rol oynayan bir genin siyahilerde Alzheimer riskini 2 kat artırdığını açıkladı.

Amerikalı bilim adamları kolesterol ve yağ üretiminde  rol oynayan bir genin siyahilerde Alzheimer riskini 2 kat artırdığını açıkladı.

siyahilerABD'deki Colombia Üniversitesi'nden  nöroloji profesörü Richard Mayeux, Amerikalı siyahilerde, Alzheimer riskini 2  katına çıkartan ABCA7 genini bulduklarını açıkladı.

ALZHEIMER HAKKINDA HER ŞEY

Mayeux, kolesterol ve yağ üretiminde rol oynayan genin bir nedenle  mutasyona uğrayarak siyahilerde Alzheimer’a yakalanma riskini 2 kat arttırdığı  sonucuna ulaştıklarını kaydederek, söz konusu genlerin beyazlarda siyahilerde  olduğu kadar etkili olmadığını belirtti. Amerikalı doktor, Alzheimer’ın da tıpkı  kanser gibi birçok çeşidi olabileceğini ve Alzheimer’a yakalanma şekline göre  farklı tedaviler uygulanabileceğini söyledi. Mayeux, araştırmaların söz konusu ciddi risk artışının, yüksek kolesterol  ve yağ oranının siyahilerde daha sıklıkla kalp damar hastalıklarına yol açmasıyla  ilgili olabileceğini ortaya koyduğunu anlattı. Yağ üretiminde rol oynayan bu genle Alzheimer arasındaki ilişkiye dikkati  çeken Mayeux, yağ oranını düşüren ya da kolesterolü dengeleyen ilaçlarla  hastalığa yakalanma riskinin azaltılabileceğini de ifade etti. Daha önce yapılan araştırmalarda, mutasyona uğrayan APOE-e4 geninin hem  beyazlar hem de siyahiler için Alzheimer konusunda büyük risk oluşturduğu  açıklanmış ancak APOE-e4 siyahilerde daha etkili olduğu bildirilmişti. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün desteğiyle 6 bin Amerikalı siyahi  üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları JAMA dergisinde yayımlandı. Yaklaşık 5 milyon kişinin Alzheimer hastası olduğu ABD'de, 2050'de bu  rakamın 3 kat artacağı tahmin ediliyor. Dünya genelinde en çok ölüme sebebiyet veren olan 10 hastalık arasında  gösterilen Alzheimer bu gruptakiler arasında tedavisi olmayan tek hastalık olarak  kabul ediliyor. AFP

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Nisan 2013Yayınlanma Tarihi:13 Nisan 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.