Alkol varsa nakil yok
Düzenli ve uzun süreli alkol tüketenlerde karaciğer hastalıklarının oluşma riskinin arttığı, işlevini yitiren karaciğerin yerine yapılacak naklin ise alkol tüketimi nedeniyle gerçekleştirilemediği belirtiliyor.

Düzenli ve uzun süreli alkol tüketenlerde karaciğer hastalıklarının oluşma riskinin arttığı, işlevini yitiren karaciğerin yerine yapılacak naklin ise alkol tüketimi nedeniyle gerçekleştirilemediği belirtiliyor.

"İŞLEVİNİ YERİNE GETİREMEYEN KARACİĞERDE SİROZ VEYA KANSERLE KARŞILAŞILABİLİYOR" Karaciğer hücrelerinin yaklaşık dörtte üçünün hasar görmeden kişide herhangi bir şikayetin ortaya çıkmadığını anlatan Karabıçak, karaciğer hastalıklarının tespiti için düzenli sağlık kontrollerinin yapılmasının önem taşıdığına dikkati çekti.
İşlevini yerine getiremeyen karaciğerde siroz veya kanserle karşılaşılabildiğine değinen Karabıçak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, enfeksiyonlara karşı direnç düşüklüğü, sarılık, adale erimesi, sindirim sisteminde ciddi kanamalar, beyin ve böbrek fonksiyonlarında bozukluklar görülüyor. Olay kalıcı hale gelmeden erken fark edilir ve alkol kesilirse karaciğer hücreleri kendini yenileyebilir. Kalıcı karaciğer hasarının oluşabilmesi için yıllarca, 8-10 yıl devamlı ve belirli bir miktarın üzerinde alkol almak gerekir. Alkol alınacaksa mutlaka ölçülü davranılmalı. Uzun dönemde siroz gelişiyor. O zaman hastaların nakil olması gerekiyor. Tek tedavisi karaciğer naklidir."NAKİL İÇİN ALKOLÜ TERK ETMEK ŞART İlaç tedavisi hastalığın genel durumunu iyileştirdiğini, uzun süren siroz hastalığında kanser gelişebildiğini dile getiren Karabıçak, şunları söyledi:
"Eğer hasta 10-15 yıl siroz hastası ise kanser gelişme riski daha fazla oluyor. Vücudun en sabırlı organı olarak bilinen ve son ana kadar işlevini sürdüren karaciğerin işlevini yitirmesi durumunda gerekli olan nakli, uzun süreli alkol kullanan kişilere yapmıyoruz. Hastalık teşhisi konulduktan sonra alkol alımı devam ediyorsa ya da daha sonra alkol alma ihtimali olan kişilere nakil yapmıyoruz. Hasta kişi alkolü bıraktıktan 6 ay sonra nakil yapıyoruz. Bu süre içinde hastayı psikiyatriste gönderiyoruz. Hasta alkolü kesin bıraktı denilirse, hekim onay verirse ve kişinin çevresi tekrar alkolü başlatmaya meyilli değilse nakil yapıyoruz." "HASTALARIN YÜZDE 8'İNE YETECEK ORGAN VAR" Karabıçak, "Naklin çoğunu kadavradan yapıyoruz. Yılda 250 ile 300 arasında kadavradan organ çıkıyor. 2 binin üzerinde hasta organ bekliyor. Hastaların yüzde 8'ine yetecek organ var. Bu nedenle organların çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Kan yoluyla hepatit bulaşmış olabiliyor. Bunda sorun yok ama alkol böyle değil. Kişi alkolü bıraktıktan 5 yıl sonra karaciğer kendini toparlayabiliyor, kendini yeniliyor" dedi. Doç. Dr. İlhan Karabıçak, sağlıklı bir karaciğer için sağlıklı yaşam gerektiğini vurgulayarak, özellikle hazır gıdalardan, kilo almaktan ve yağlı yemeklerden kaçınılması gerektiğini kaydetti. A.A
Bu yazı 3985 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 26 Şubat 2014 Çarşamba, 08:00
Güncelleme Tarihi : 07 Şubat 2014 Cuma, 11:53