ALIŞVERİŞ SORUNDAN KAÇMAK MI

Şaban Özdemir (NPGRUP)

Dr. Barış Önen Ünsalver katıldığı televizyon programında çiftlerin yaşadıkları sorundan kaçmak için alışverişi tercih edebildiklerini söyledi.

 


Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi doktoru Barış Önen Ünsalver TV8'de yayınlanan "Erken Baskı" programında alışveriş bağımlılığına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Aşırı alışveriş yapmanın, bağımlılık mı yoksa bir takıntı mı olduğu yönünde gerek ABD gerek batı ülkelerinde çalışmaların devam ettiğini ifade eden Psikiyatr Barış Önen Ünsalver, alışveriş bağımlılığının kişide esrar ve eroin etkisini yaptığını söyledi. Bağımlı kişinin alışveriş esnasında haz duyduğunu, beyinde de dopamin sıvısının açığa çıktığını vurgulayan Ünsalver, kişilere sunulan seçeneklerin sonsuza doğru gidiyor olmasının da tehlike arz ettiğini kaydetti.

Dr. Barış Önen Ünsalver;

"Zaman zaman sınırsızca alışveriş yapabilir, bu problem anlamına gelmiyor. Hastalık olarak düşünmemiz için kişinin alışverişi her zaman düşünmesi ve alacaklarını hayal etmesi gerekir. Ve bu kişiler sadece ayakkabı, giysi almaz zeytin, peynir de alabilirler.

Kişi alışveriş merkezine girince heyecanlanıyor, istediğine sahip olacağını düşündükçe daha bir mutlu oluyor. Çünkü daha çok saygı göreceğini, kendini güzel görüp güçlü hissedeceğini düşünüyor. Öyle ki iş yerinden iş stresiyle çıkan kişi alışveriş yaparken öfkesini de boşaltabiliyor.

PARAYI HARCAMAMAK DA PROBLEM

Parayı harcayamamak da bir problem. Temel ihtiyaçların alınmaması da sorun. Kişin sürekli alışverişi düşünmesi hayat kalitesini bozuyor.

ALIŞVERİŞ YAPMAK SORUNLARDAN KAÇMAK MI?


Evlilikte eşiyle birlikte yapılan alışverişler çoğu zaman sorunlardan kaçmanın bir yolu olarak görülüyor. Sorunlardan uzaklaşmak isteyen çiftler kendilerini alışverişe veriyor. Eşlerden biri diğerine bağımlı olabiliyor. Bağımlı olan eş alışveriş problemi yoksa teşvik ve para vererek aslında problemi daha da derinleştiriyor."
 

ALIŞVERİŞKOLİK MİSİNİZ?


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Ağustos 2011Yayınlanma Tarihi:12 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.