AIDS hakkında bilinmeyenler

İnsanların çoğu HIV bulaştıktan sonra belirtileri göstermez. Bazı insanlar virüse maruz kaldıktan birkaç gün veya hafta sonra grip benzeri bir hastalığa yakalanır. Ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve ensene büyümüş lenf bezlerinden şikayet ederler. Bu belirtiler birkaç hafta içinde kendiliğinden yok olur.

- İlk enfeksiyondan sonra hiçbir belirti göstermeyebilirsiniz.

- Virüsün gelişimi kişiden kişiye değişir. Bu durum birkaç aydan 10 yıldan fazlasına kadar sürebilir.

-    Bu süreçte virüs bölünerek çoğalır ve bağışıklık sistemindeki hücrelere bulaşarak öldürür. Bağışıklık sistemimiz bizim bakteriler, virüsler ve diğer enfeksiyonlarla savaşmamızı sağlar.

-    Virüs enfeksiyonla savaşan CD4+ veya T4 diye adlandırılan hücreleri yok eder. "    

Bağışıklık sistemi zayıfladığı anda, HIV bulaşmış kişi şu belirtileri gösterir:

-    Enerji kaybı

-    Kilo kaybı

-    Sürekli ateş ve terleme

-    Sürekli veya kalıcı mantar enfeksiyonu

-    Kalıcı deri döküntüleri veya pul pul dökülen deri

-    Kısa süreli hafıza kaybı

-    Herpes enfeksiyonları nedeniyle ağız, jenital ve anal yaralar "    

AIDS, HIV enfeksiyonunun en ilerlemiş halidir. Kanın mikrolitresi başına 200' den az CD4+ hücresi olan her HIV bulaşmış kişi AIDS olarak tanımlanır. Tanım, ilerlemiş HIV hastalığında yaygın olan fakat sağlıklı insanlarda nadiren görülen 26 durumu da kapsar.

Bu durumların çoğu bakteri, virüs, mantar, parazit ve diğer organizmaların neden olduğu enfeksiyonlardır. AIDS hastalarında "fırsatçı enfeksiyonlar" yaygındır. Fırsatçı enfeksiyon: Normal olarak hastalığa sebep olmayan pek az patojenliğe sahip olan bir mikro-organizmanın, başka bir hastalık veya tedavi yöntemi nedeniyle aktivasyon kazanarak meydana getirdiği ağır hastalık tablosu.

AIDS Belirtileri Nelerdir?

Hemen hemen her organ etkilenir. En yaygın belirtiler şunlardır:

-    Öksürük ve nefes darlığı

-    Nöbetler ve koordinasyon eksikliği

-    Zor veya ağrılı yutkunma

-    Kafa karışıklığı ve unutkanlık gibi zihinsel rahatsızlıklar

-    Şiddetli ve kalıcı ishal

-    Ateş

-    Görüş kaybı

-    Mide bulantısı, karın ağrısı, kusma

-    Kilo kaybı ve aşırı yorgunluk

-    Ensede sertleşmeyle beraber şiddetli baş ağrıları

-    Koma AIDS hastaları Kaposi sarkomu, rahim ağzı kanseri ve lenfoma çeşitli kanser türleri gelişimine meyillidirler. Kaposi sarkomu ağız içinde veya deride yuvarlak kahve, kırmızımsı veya mor lekelere neden olur. AIDS teşhisi konduktan sonra, ortalama yaşam süresi 2-3 sene tahmin edilir.

HIV teşhisi

HIV testi yaptırmak korkutucu olabilir; bununla beraber, durum müdahale edilebilir olduğundan test yaptırmak önemlidir. Test için diğer kan testlerinde yapıldığı gibi sizden kan alacaklardır. Eğer testiniz pozitif çıkarsa, erken teşhis ve izleme, doktorunuzun hastalığınızın ilerleyip ilerlemediğini ve tedaviye ne zaman başlanması gerektiğini belirlemesine yardımcı olacaktır.

Doktorunuz HIV testi ve öncesinde size danışmanlık önerebilir ve bu genellikle test yaptıracağınız klinik veya hastanede mevcut olan bir hizmettir. Bu size şu fırsatları verecektir:

"    Test yaptırma korkunuz hakkında konuşmak "    Eğer testiniz negatif çıkarsa, HIV kapma riskinizi azaltmak için neler yapabileceğinizi öğrenmek "    Eğer testiniz pozitif çıkarsa, diğerlerine HIV bulaştırmamak için neler yapabileceğinizi öğrenmek "    

HIV'in sizi sosyal, duygusal, mesleki ve finansal açıdan nasıl etkileyeceği gibi kişisel problemler hakkında düşünmek "    Mümkün olduğunca uzun süre sağlıklı kalabilmek için neler yapmanız gerektiğini öğrenmek

WEBMD


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Temmuz 2015Yayınlanma Tarihi:01 Ağustos 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.