Koruyucu anne- babalık risk nedeni

Koruyucu anne- babalık risk nedeniAnne babanın aşırı mükemmeliyetçi, koruyucu, kollayıcı olması, hiçbir ihtiyacını kendisinin karşılamasına izin verilmeyişi, çok korunaklı, kısıtlayıcı bir ortam çocuğun ileride sosyal fobik bir birey olmasına neden oluyor.

Tedavi aşamasında neler var?

İlaç tedavisi tablonun şiddetine göre psikoterapi ile birlikte gidiyor. Çoğunlukla bir yıllık bir ilaç tedavisi öneriliyor. Bir yılın sonunda önemli ölçüde belirtilerde gerileme gözlemleniyor. Psikoterapinin de uygulanması ile iyilik hali artıyor. Çok fazla kendini ifade etmeyen toplumlarda kendine güveni düşük yetiştirilen bireyler bunu yaşıyor. Sorunun başlangıcı çocukluk çağında görülüyor sıklıkla. Hatta okul öncesi çağda görülüyor. Ürkek, başkalarına yaklaşmaktan korkan, izole olan çocuk alarm durumunda olunması gereken çocuklardır.

Çocuklukta tedavi edilmediğinde ne olur?


Çocukluk çağında fark edilmediğinde gençler üniversitede durumu fark ediyor. Aile fark etmediyse bunu yaşayan çocuklar zamanla sorunu görüyor. Nadiren öğretmenler anlıyor ve aileyi uyarıyor. Bu bakış açısını öğretmenler de yeni yeni fark ediyor.

Korumacı aile risk nedeni

 Anne babanın aşırı mükemmeliyetçi, çok korunaklı, kısıtlayıcı bir ortam çocuğun ileride sosyal fobik bir birey olmasına neden oluyor. Bu nedenle çocukların küçük yaştan itibaren farklı ortamlara sokulması lazımdır. Ev dışı başka mekanlar, hatta açık alanlarda çokça vakit geçirmesinin sağlanması gerekiyor. Günümüzde kentleşme, apartman katında yaşama, toprağa ayağının az basması, anne babanın çalışması, çocuğun evde bakıcı ile kalması, sosyal fobiyi hazırlayan nedenler arasında sayılabilir.

Sosyal fobinin çocukluk dönemindeki görünümü nasıl olur?

Çocukluk çağında başlayan bir rahatsızlık bu ve okul öncesi çağlarda ilk belirtiler görülüyor. Mesela 100 çocuğu, tanımadığı yeni bir alana koyduğunuzda bunların yüzde 70'i rahat uyum sağlıyor, yüzde 15'i ortamı ele geçiriyor, yüzde 15'lik bir grup da çekingen kalıyor, ağlıyor, anneden ayrılmak istemiyor, yeni ortama adapte olmada güçlük çekiyor. Okula başlama ile ilgli sıkıntı yaşayan çocuklar düşünüldüğünde de bunun önemli belirti olduğu söylenebilir. Çocuğun çok utangaç, çekingen olması, yeni gidilen ortamlarda hemen eve dönmek istemesi, anne babaya yapışık halde olması kesin alarm durumudur. Bu çocuğun sosyal fobik olacağını gösteriyor çünkü.
UZM. DR. SEMRA BARİPOĞLU
UZM. PSK. YILDIZ BURKOVİK

KAYNAK: //www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=35850


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Ağustos 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.