45 milyon dolar değerinde viyola

Bu bahar 45 milyon dolardan başlayarak satışa sunulacak olan Stradivari viyolası, dünyanın en pahalı müzik aleti olabilir; fakat sadece bir anlığına hiç el değmeden tutuldu.

Bu bahar 45 milyon dolardan başlayarak satışa sunulacak olan Stradivari viyolası, dünyanın en pahalı müzik aleti olabilir; fakat sadece bir anlığına hiç el değmeden tutuldu.

viyolaÇünkü tanıtım gösterisi esnasında papyonunu düzeltmek için iki elini de kullanması gereken virtüöz David Aaron Carpenter, viyolayı çenesinin altına sıkıca yerleştirdi ve "Bu kez çılgınca çalmayacağım. Muhtemelen tarihteki en pahalı enstrüman bu ve onu kırmak istemem" dedi. Şayet viyola istenilene yakın bir fiyata satılırsa, şimdiye kadarki müzik aleti satış rekorlarını gölgede bırakacak. "Lady Blunt" Stradivari kemanı , 2011'de 15.9 milyona satıldığında açık artırma rekoru kırmıştı. Bazı enstrümanlar şahsi olarak daha fazla fiyata satılabilirken, kimse 1987'de İngiltere'de hayata veda edene kadar Amadeus Quartet'den Peter Schidlof'a ait olan ve onun tarafından çalınan bu viyolanın 45 milyon dolar civarında bir fiyata gideceğine inanmıyor. Şaşırtıcı derecede yüksek olan açılış teklifi, koleksiyoncuların son yıllarda nadide enstrümanların fiyatını yukarı çektiğinin bir göstergesi. Viyolaların bazen kemanlardan daha az önemli olduğu düşünülür: Nadiren sahnededirler, az sayıda ünlü virtüöz tarafından çalınırlar ve viyolalara özel bestelenen müzikler daha azdır. Zaten tam da bu özellikler, bu viyolayı bu denli kıymetli hale getiriyor: Antonio Stradivari tarafından yapılan yaklaşık 600 keman varken, bozulmadan kalan 10 viyolasının olduğu biliniyor. Satışı Sotheby's ile birlikte üstlenen Ingles&Hayday'dan Tim Ingles, "Değer, bir faktörler kombinasyonudur. Bu bir Strad, bir ilk yani, Stradivari'nin çalışmalarının en iyi döneminde, 1700 -1720 yılları arasında yapılmış. İnanılmaz bir şekilde iyi muhafaza edilmiş; hatta mevcut en iyi korunmuş Stradlardan biri. Aynı zamanda günümüze kadar dayanabilen 10 viyoladan biri. Buna bir de 20.yüzyılın en meşhur viyola virtüözlerinden biri tarafından 25 yıl boyunca çalınmış olmasını ekleyin" diyor. Ingles'in söylediğine göre, 1 9 .yüzyıldaki sa hipler inden biri tarafından "Macdonald" olarak isimlendirilen viyola 1964'de 81,000 dolara Deutsche Grammophon plak şirketinin sahibi Hollandalı elektronik şirketi Philips'e satıldı. Philips , Amadeus Quar tet (Amadeus Dörtlüsü) ile çalması için enstrümanı Schidlof için satın aldı (Ingles'in dediğine göre, viyolanın mülkiyeti "tam olarak anlayamadığımız bir işleyiş ile" Schidlof'a geçti). New York, Hong Kong ve Avrupa'da sergilenecek olan viyola için kimin böylesi bir meblağı vereceği sorusu bir muamma. Sotheby's'dan David Redden, enstrümanın bir bozuk paraya milyonlar ödeyebilen alıcı tipini cezbedebileceğini söylüyor. Fakat milyonlar değerindeki bir bozuk parayı harcamayı kimse deneyemezken, viyola müzik yapmaya yarar. Redden, "Müzik aletleri ve telli çalgılar diğer şeyleri satmaktan çok daha farklıdır. Çünkü onları çalmak gerekir" diyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Nisan 2014Yayınlanma Tarihi:27 Nisan 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.