11 yaşındaki kızım çok hırçın

11 yaşında kızım var.(tek çocuk)bazen bebeklerinin saçını, elbiselerini, kendi saçını kesiyor. Oyuncaklarına zarar veriyor.

SORU Şikayetlerim nefes alamama. Göğüs hastalıklarına gittim fakat muayene sonucunda tedirginlik yaratacak herhangi bir bulguya rastlanmadı. Çok fazla vesvese yapıyorum.Kafam da kurduğum şeylerin yaşanacağını düşünüp uyuyamıyorum. Sürekli bir gerginlik ve baskı altında hissediyorum  kendimi. Çok fazla kaybetme korkusu yaşıyorum.

CEVAP Belirttiğiniz yakınmalardan anksiyeteli (iç sıkıntısı, bunaltı) olduğunuz anlaşılıyor. Yakınmalarınızın çoğu anksiyetenin belirtileridir. Anksiyete, tüm psikiyatrik bozukluklarda en sık görülen belirtilerdendir. Bir grup psikiyatrik bozukluk da anksiyete bozuklukları başlığında toplanmıştır. Bunlardan biri obsesif kompulsif bozukluktur (OKB). "Çok fazla vesvese yapmanız", "kafanızda kurduğunuz şeyler" nedeniyle uyuyamamanız OKB'yi düşündürür. Bu belirtilerin altta yatan nedenlerini (stresli yaşam olayları, kişilik özellikleri, stresle baş etme gibi) ve çözüm yollarını bulmak için bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur.

SORU 11 yaşında kızım var.(tek çocuk)bazen bebeklerinin saçını, elbiselerini, kendi saçını kesiyor. Oyuncaklarına zarar veriyor. Sebebini sorduğum zaman da;'hoşuma gidiyor diyor' Babayla evde çok büyük kavgamız, bağrış, çağrışımız olmaz. Arada tartışırız. Fikir ayrılıkları sebebi ile bize anlatamadığı bir problemi var diye üzülüyorum kızımın O'na nasıl yaklaşabilirim,soru sorabilirim?bu günlerde cinselliğe merak sardı.yaşı itibarı ile normal mi?

CEVAP Oyuncaklara zarar verme, saçını kesme davranışları bir sıkıntının veya sorunun farkli biçimde ifade edilmesi olarak düşünülebilir. Çocuklar büyüklerin tahmininden daha duyarlıdır ve olan-biteni çok iyi anlar. Çocukların en çok istediği sevgidir. Aile ortamında görünür bir sorun olmasa da (anne-baba kavgası, fiziksel veya sözel şiddet), çocukların duygusal yönden ihmal edilmesi de onları çok etkiler. Sorun evde olmayabilir, okulda veya arkadaş ilişkilerinde de olabilir. Bunların ortaya çıkarılmasında bir çocuk ve ergen psikiyatristi size ve kızınıza yardımcı olacaktır. Kızınızın cinsellikle ilgili soruları yaşına göre uygun sayılabilir. Ergenliğe geçiş ve arkadaşları arasındaki konuşmalar göz önüne alındığında normaldir. Ergenliğe geçiş kişiye göre değişmekle birlikte, ortalama 11-13 yaşları arasındadır.  

SORU 15 yaşında ve 17 aylık olmak üzere iki çocuğum var. İkinci çocuğumun doğumundan sonra aşırı yorgunluk, halsizlik gibi rahatsızlıklar yaşıyorum. Kızım beni halen emdiğinden depresyon tedavisi göremiyorum. Bu halde iken bile kullanabileceğim ve kızıma zararı olmayan ilaç var mı? Aşırı mutsuz ve sağlıksızım. Buna rağmen eşimin ve oğlumun hiçbir desteğini görmüyorum. Beni anlamak yerine sesimi kesmemi sorun çıkarmamanı telkin ediyorlar. Psikolojik olarak çökmüş durumdayım. Yardımınızı rica ediyorum.

CEVAP Hamilelikte ve doğumda cinsiyet hormonlarının düzeyi değişir ve ruhsal durum da bundan etkilenir. Loğusaların yaklaşık yarısında loğusalık hüznü, %10-15'inde doğum sonrası depresyon (veya bir başka psikiyatrik bozukluk) görülür. Sizin durumunuz doğum sonrası depresyonla ilgili olabileceği gibi, eşinizin ve oğlunuzun desteğinin olmamasını da dikkate almak gerekir. Küçük çocuğunuzun yaşını ve her şeyi yiyebildiğini de göz önüne alınca, artık emmesini kesebilirsiniz (çocuk doktorunuza da danışarak). Özellikle evde anlaşılmanız, durumunuza empati yapılması, eşinizin ve oğlunuzun size yardımcı olması sıkıntınızı çok azaltacaktır. Sorun sürerse, eşinizle birlikte bir psikiyatristle görüşmeniz iyi olur. Çocuğunuzu emmekten kesemezseniz, psikiyatriste danışarak bir antidepresan kullanabilirsiniz. Özellikle yeni ilaçlar kullanılabilir ve bunların %1 kadarı süte geçe.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.