YÜZDE 74'Ü MOBBİNG KURBANI

NTV

Çalışanların yüzde 74'ü psikolojik tacize maruz kalıyor.  Çalışan nasıl korunmalı? Nasıl önlem alınmalı?

 


Hükümet bu oranın daha da yükselmemesi için düğmeye bastı ve işçiyi koruyan bir genelge hazırladı. Peki ya siz ne düşünüyorsunuz? Çalışan nasıl korunmalı? İşyerindeki "mobbing" için nasıl önlem alınmalı?

İşyerinde psikolojik tacize karşı hükümet de önlem alıyor. Başbakanlık Genelgesi yayınlandı. 8 maddeden oluşan genelgede “Çalışanları mobbingden korumak, işverenin sorumluluğundadır” deniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla, "Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu" da oluşturulacak.

Avukat Sevda Şahin işyerinde psikolojik tacizi anlattı:

"Mobbing"i; psikolojik şiddet ve duygusal saldırı olarak tanımlayabiliriz. Bu kelime; çalışanın aşağılanması, hakaret görmesi, tacize uğraması ve dışlanması gibi tüm olumsuz etkileri de kapsıyor.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 74'Ü MOBBİNGE MARUZ KALIYOR


Yapılan araştırmalara göre; çalışanların yüzde 74'ü mobbinge maruz kalıyor. Kadının işyaşamına katkısı fazlalaştıkça, bu oranda arttı. Çünkü zayıf taraf kadın olduğu için, kadınlar daha çok mobbinge maruz kalıyor.

Aslında cinsiyet ve yaş farkı olmadan herkes bu tacize maruz kalıyordu ve bu durum yıllarca bastırıldı. Ancak perde aralandıktan sonra bu oranın çok yüksek olduğu görüldü.

KONU İŞÇİ BİR KADININ MEKTUBU İLE DUYULDU

"Mobbing"in engellenmesine ilişkin Türk Hukuku'nda herhangi bir düzenleme yok. Bu konu, işçi bir kadının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na göndermiş olduğu bir mektupla gündeme geldi. Daha sonra bir öğretim görevlisi de yargıya başvurdu. Tabii bu iki kişi de maalesef işini kaybetti.

BORÇLAR KANUNU İLE YASAL BİR DÜZENLEME GETİRİLECEK


Bunun üzerine Başbakanlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kanalıyla 8 maddeden oluşan bir genelge yayınladı. Bu genelde tabii ki yeterli değil ama önlem oluşturabileceğini düşünüyoruz.  Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan Borçlar Kanunu ile geniş kapsamlı yasal bir düzenlemeye kavuşacağız.

İŞVERENE SORUMLULUK GELİYOR


Genelge işverene sorumluluk getiriyor. Bu konu toplu iş sözleşmelerine girecek ve işçiyle yapılan sözleşmelere konulacak.

PSİKOLOJİK DESTEK HATTI "ALO 170"


Psikolojik destek için "Alo 170" hattı kuruldu ve konuyla mücadele için bir masa oluşturuldu. Öncelikle taciz şikayetleri değerlendirilecek. Bununla ilgili olarak özel yaşam korunacak ve bilgilendirilme yapılacak.

İŞÇİNİN İŞİNİ KAYBETME KORKUSU

"Mobbing"e maruz kalan kişi, direkt şikayet ettiği zaman maalesef ki işinden oluyor. Rakamın yüksek olmasına rağmen bu durumun yargıya taşınamama sebebi de işçinin işini kaybetme korkusu...

Bu genelge kısmen bir düzenleme getirdi, işçiyi rahatlattı ve işverene karşı sorumluluk yükledi."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.