YETENEK DOĞUŞTAN MI?

Hürriyet Aile     

Erken yaş döneminde kendini ifade etme becerisinin, soyut düşünebilmenin ve yaratıcılık zevkini geliştirebilmenin en önemli araçlarından biri de elbette müziktir. Çocukta müzik yeteneği doğuştan başlar.

 


Doğduğu andan itibaren ses uyarıcısına tepki verir, ağlamalarla ve ses tonunu alçaltıp yükselterek, mutluluk ve mutsuzluğunu ifade eder. Okul öncesi döneme gelindiğinde, çocuk önce seslerle ilgilenir, neyin hangi sesi çıkardığını merak eder. Bu yıllar çocuklara müzik olgusunun en iyi şekilde öğretilebileceği zaman olarak değerlendirilmektedir.

Müzikle hareket etme yeteneği ile başlayan bu dönem, sesleri keşfetme, belirleme becerisi ve şarkı söyleme yeteneğinin geliştirilmesi ile devam eder.

Bu dönemde yapılan müzikal çalışmalar grup içinde yer edinebilme, bir etkinlikte yer alabilme, güven hissinin gelişmesi ve başarılı olma gibi duygusal konularda önemli faydalar sağlar. Değişik türlerde aktivite düşüncesi becerisine sahip olabilmek, kendini müzikle ifade edebilmek ve davranışlarda olumlu değişiklikler sağlayabilmek, okul öncesi eğitimde müziğin en önemli fonksiyonlarındandır.

PİYANO IQ’YU ARTIRIYOR

Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında oluşturulan okul öncesi müzik eğitimi programlarının içinde en önemli ayak piyano eğitimidir. California’da okul öncesi yaştaki 78 çocuk üzerinde yapılan bir araştırma, piyano-IQ (zeka katsayısı) arasındaki çarpıcı ilişkiyi gözler önüne koymuştur.

Bu yaş gurubundaki çocuklara uygulanan düzenli piyano dersleri, çocukların IQ’sunu yüzde 50, hatta daha fazla artırmaktadır.

Sesler arasındaki frekans farklılıklarını duyabilme, uzunluk, kısalıkları arasındaki süre ayrılıklarını algılarken, ritim duygusunu geliştirebilme ve dolayısıyla davranışlarında kontrol sağlayabilme, piyano üzerindeki tuş düzeneğine hakim olabilme gibi becerilerin gelişmesi, matematik ve fen bilimleri gibi alanlarda daha başarılı olmalarına imkan vermektedir. Bu bilgilerin ışığında başarıya giden yolun, bilgisayar klavyesinden önce, piyanonun tuşlarından geçtiğini söylemek mümkündür.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.