Yeni bir yapay döllenme yöntemi daha

İngiliz tıp uzmanları Preimplantasyon Genetik Tanısı’nın (PGT) yeni bir yöntemiyle, yapay döllenmede çok daha yüksek bir başarı oranı elde ettiler.

İngiliz tıp uzmanları Preimplantasyon Genetik Tanısı’nın (PGT) yeni bir yöntemiyle, yapay döllenmede çok daha yüksek bir başarı oranı elde ettiler.

yapaydollenmeYeni yöntemin uygulandığı bir bebek Haziran ayında dünyaya gelmiş. Uzmanlar embriyonun tüm kalıtımını incelemişler. Londra’daki Avrupa Üreme ve Embriyoloji Konferansı’nda (ESHRE) konuşan bilim insanları, yeni yöntemi şimdilik sadece iki çiftte denediklerini bildirdiler. Yöntem, yapay döllenmedeki embriyo seçiminde devrim yaratacak diyor uzmanlar. Sadece beş ila altı kromozomun olası hatalar için incelendiği halihazırdaki PGT yöntemlerinin aksine “Gelecek Nesil Sıralama” (Next Generation Sequencing/NGS) tüm kalıtımın analizine izin veriyor. NGS yöntemi ilk kez Oxford NIHR Biyotıp Araştırma Merkezi’nden Dagan Wells tarafından başarıyla uygulandı. Tüm kalıtım incelemesiyle bilim insanları her şeyden önce genetik bozuklukları ve kromozomlardaki dikkat çekici bölgeleri daha iyi saptamak istiyorlar. Yöntemin yapay döllenme başarısını ve düşük riskini düşürme potansiyeli var diyor Wells. Yapay döllenme yönteminde yumurta hücreleri beden dışında spermayla dölleniyor. Elde edilen embriyo daha sonra annenin bedenine aktarılıyor. Halihazırdaki yöntemlerdeki maksimum başarı oranı yüzde otuzdur. Bunun nedeni kesin olarak bilinmese de uzmanlar gizli kalan kromozom bozukluklarından şüpheleniyorlar. Wells ve ekibi kullanılmakta olan yöntemlerdeki zayıflıkların önemli ölçüde yok edebileceklerine inanıyor. Tüm kalıtım on altı saat içinde okunabilecek. Ve bu sayede test sonuçlarının beklenmesi sırasında embriyonun dondurulması da gerekmeyecek. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Temmuz 2013Yayınlanma Tarihi:21 Temmuz 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.