YEDİĞİNİZ BESİNLERLE BEYNİNİZE YARDIMCI OLUN

YEDİĞİNİZ BESİNLERLE BEYNİNİZE YARDIMCI OLUNBesinler, beynin yapısının oluşumuna yardımcı olur.

Yediklerimizin beynin işleyişi üzerinde etkisi vardır. İçinde bulunduğunuz ruhsal durumun yemek seçiminizi etkilediğinin farkındasınızdır. Sıkıntılı olduğunuz zamanlarda sürekli atıştırma isteği, üzüntü hallerinde tatlıya düşkünlük yahut yemekten kesilmek ya da tam tersi mutlu olduğunuzda iştahınızın açılması gibi. Tüm bu ruhsal dalgalanmalar içinde beslenme düzesizliğinin ortaya koyduğu en açık sonuç kilo fazlasıdır.

HANGİ BESİNLER FAYDALI

Endişe bozukluğunu önlemek için endişe hallerinde yağdan ve proteinden uzak durun, karbonhidrat tüketimini artırın. Beyindeki seratoninin üretimine yardımcı olan B-6 vitamini vücut için son derece önemlidir. Serotonin eksikliği duygu dalgalanmalarına ve depresyona neden olabilmektedir. Aminoasit olan l-triptofan beyne ulaştığında serotonine dönüşür. l- triptofan yükseldiğinde beyne ulaşır ve serotonin salgılanmaya başlar. Protein ağırlıklı beslenenlerde serotonin salınımı düşüktür.

PROTEİN YERİNE KARBONHİDRAT

Yüksek protein ile beslenenlerde endişe bozukluğu artar. huzursuzluk, ruhsal çalkantılar görülebilir. Bu nedenle endişe bozukluğu olanların bu zamanlarda kompleks karbonhidrat tüketmesi önerilmektedir. Karbonhidrat, beyindeki serotonin miktarını arttırarak sakinleştirici bir rol oynar. Ekmek, makarna, patates, bezelye, hindi eti, yumurta, süt, tavuk, fırında patates az şekerli tahıllar tüketilebilir.

SPOR YAPIN, MUTLU OLUN

Beyindeki serotonin düzeyini artırmak için spor yapın. Vücut egzersiz esnasında harcanan kas gücünü yerine koyabilmek için daha büyük aminoasitlerden faydalanır, uzun süre yapıldığında endorfin salgılar. Spor mutluluk halini artırarak, endişeyi azaltır.

KAYNAK: www.bugun.com.tr

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Ekim 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.