Yaza özel beslenme önerileri

Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Diyet Uzmanı Meryem Yılmaz Çabalar, yaz aylarında beslenmeye dikkat edilerek, vücudun sıcağın yarattığı olumsuzluklardan daha az etkilenmesinin sağlanabileceğini söyledi.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Diyet Uzmanı Meryem Yılmaz Çabalar, yaz aylarında beslenmeye dikkat edilerek, vücudun sıcağın yarattığı olumsuzluklardan daha az etkilenmesinin sağlanabileceğini söyledi.

Çabalar, beslenmede iklim koşullarının etkili olduğunu söyledi. beslenmeHavaların ısınmasıyla metabolizmaya bağlı olarak insanlarda tembellik ve miskinlik halinin ortaya çıktığının gözlemlendiğini belirten Çabalar, "Beslenmemize dikkat etmeliyiz ki, sıcağın yarattığı olumsuzluklardan vücudumuz daha az etkilensin" dedi. Çabalar, yaz aylarında karşılaşılan en büyük problemin vücuttaki sıvı kaybı olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Birazcık su kaybına uğradığımız zaman kendimizi yorgun, halsiz ve bitkin hissediyoruz. Bu nedenle sıcak yaz dönemlerinde, sıcak havaların insan sağlığı üzerindeki en önemli etkilerinden bir tanesi kaybedilen bu sıvı. Su kaybını çeşitli şekillerde dengeleyebiliyoruz. Bunlardan en önemlisi de su. Ayran, çay, meyve suyu, soda gibi ürünler de tüketilebiliyor. Bu içecekler arasında sıralama yaptığımız zaman vücudumuz için en uygun ve en yararlı olanının su olduğunu vurgulamak istiyorum."

"YAĞLI YİYECEKLERDEN UZAK DURULMALI"

Çabalar, Türk toplumunda çay ve kahvenin fazla tüketildiğini, bazı kişilerin "Ben çayı çok içiyorum, su ihtiyacımı karşılıyor" gibi bir düşünceye sahip olduğunu ancak söz konusu içeceklerin yapısındaki maddelerin böbreklerde artı bir yük oluşturduğunu, bunun vücuttan su içilerek atılabileceğini dile getirdi. Yaz aylarında sindirim sisteminde de sıkıntılar olabileceğini ifade ederek, ağır yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Çabalar, "Özellikle sıcak havalarda yağ tüketimi de insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere, daha fazla enerji alımına yol açabilir, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sahip olabilir. Kızartma, kavurma yapmak yerine közleme tekniğini kullanmak daha uygun olur" diye konuştu.

"MEVSİMSEL DİYET YAPILMAMALI"

Çabalar, doğru beslenmenin bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, doğal besinlerin tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğunu ifade etti. Yaz aylarında insanların genelde kışın aldığı kiloları vermek için mevsimsel diyetlere yöneldiğini belirten Çabalar, şöyle devam etti: "Biraz daha ince görüneyim, biraz daha kibar görüneyim edası, insanlar arasında maalesef çok yaygın bir kavramdır. Özellikle de bahar döneminde diyet yapmaya başlayan insanlarda. Bunu diyet olarak düşünmemek lazım. Yaşantımızın her anında, bunu kışı, yazı, baharı fark etmeden yaşantımızın her anında sağlıklı beslenmeyi bir amaç haline, alışkanlık haline getirmemiz lazım. Aksi halde bahar gelince diyet yapar, kış gelince yemeye çalışır, dolayısıyla böyle bir kısır döngü içerisinde metabolizma bir düzensizliğe doğru gider. Bu düzensizlik de kilo almak için başlıca sebeplerden bir tanesidir." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Temmuz 2014Yayınlanma Tarihi:02 Ağustos 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.