Yaratıcı düşüncenin doğum yeri

Bilim insanları Güney Afrika'daki bir uçurumda bulunan bir kaya oyuğunda, taştan yapılmış çok sayıda av malzemesi buldu.

Bilim insanları Güney Afrika'daki bir uçurumda bulunan bir kaya oyuğunda, taştan yapılmış çok sayıda av malzemesi buldu.

Nature dergisinde yayınlanan keşif, en az 71 bin yıl önce anatomik açıdan modern olan Homo Sapienlerin hem Afrika'da ortaya çıktığı hem de soyut ve yaratıcı düşünce ve git gide karmaşıklaşan teknolojileri anlayabilecek bilişsel kapasiteye sahip olduğu yönündeki teorileri destekliyor. Rapor, mikrolitler (tahtaya ya da kemiğe takılabilen, yaklaşık 2.5 santimetre uzunluğunda ince bıçaklar) gibi taş aletleri tarif ediyor. Bu sivri uçlu cisimler, ya yayla fırlatılan oklardı ya da daha büyük ihtimalle atlatllar (kaldıraç görevi gören atış kolunun tahta uzantıları) tarafından atılan mızraklardı.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

Araştırmacılar, insanların 50 bin yıl önce Afrika'dan Avrasya'ya gittiğini ve elle atılan mızraklarla sınırlı olan Neandertallerle karşılaştığı göz önüne alındığında, bu teknolojinin bir devrim niteliğinde olduğunu söylüyor. Yeni kanıtlar, Afrika'daki ilk modern insanların davranışlarıyla ilgili eski bulguların çelişkili ve kısa ömürlü olduğunu iddia eden eleştirmenlere de birer cevap niteliğinde. Cape Town'un doğusunda, Mossel Körfezi yakınlarında bulunan Pinnacle Noktası'ndaki kaya oyuğu kazıları, bu mikro-bıçak teknolojisinin 11 bin yıldan uzun bir süre b oyunca 6 0 bin yıl öncesine kadar kullanıldığını gösteriyor. Rapor teknolojinin genelde, neredeyse 100 bin yıl önce var olan, keskin ve sağlam bıçakları şekillendirmede kullanılan ısı uygulama süreciyle birleştirildiğini söylüyor. Araştırmacılar Nature dergisindeki makalelerinde, "Güney Afrika'daki ilk modern insanlar, bir araya getirilen bu teknolojileri yüksek bir duyarlılıkla tasarlamak ve onları aktarmak için bilişsel yeteneğe sahipti" sonucuna vardı. Arizona Devlet Üniversitesi'ndeki İnsanlığın Kökeni Enstitüsü'nün Araştırma Direktörü Curtis W. Marean, "Güney Afrika kıyılarında ne zaman ileri saha teknolojilerini kullanarak yeni bir alan kazsak, insanlara özgü davranışları daha eski bir tarihe dayandıran yeni ve şaşırtıcı sonuçlar elde ediyoruz" diyor. Araştırmanın baş yazarı, Cape Town Üniversitesi'nden antik taş araçlar konusunda uzman olan Kyle S. Brown. Bundan önceki incelemeler, bu mikrolitik teknolojisinin 65 bin ila 60 bin yıl önce kısa bir süreliğine ortaya çıktığını ve daha sonra ortadan kaybolduğunu gösteriyordu. Bu tür ince bıçaklar 20 bin yıl öncesine kadar bol miktarda bulunmuyordu. Marean ve ekibi, incelemelerini Hint Okyanusu'na bakan mağaralar ve kaya oyuklarına yoğunlaştırdı. 72 b in yıl ö nce başlayan b uz d evri sırasında, Afrikalıların çoğu kıtanın iç kesimlerindeki çorak arazileri terk edip, daha bereketli olan güney kıyılarına yerleşti. Marean'a göre deniz mahsullerine, daha bol miktarda sebzeye ve hayvani gıdalara erişim, nüfusu artırıp teknolojik ilerlemeyi teşvik etmiş olabilir. 18 ayı aşkın bir süre içinde toplanan Pinnacle Noktası'ndaki araç-gereçler, araştırmacıları Afrika'da gelişmiş teknolojilerin "çok erken ortaya çıktığını ve kalıcı olduğunu" düşünmeye sevk etti. Marean, Üst Paleolitik Avrupa'sının mağara sanatları ve incelikli aletlerinin yarattığı şaşkınlıktan doğan Avrupa merkezli "yaratıcılık patlaması" kavramının git gide zayıfladığını söylüyor. Marean, "Asıl sorulması gereken soru şu: Bu davranışlar, 71 bin yıldan ne kadar önce ortaya çıktı? Bu, kademeli olarak ilerleyen bir süreç miydi yoksa ani bir olay mı? Bu insanlar o zaman bir dil kullanıyor muydu?" diyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.