Uzbay'dan Nobel değerlendirmesi

2015 Nobel Ödülü’nü alan Aziz Sancar’ın çalışması tam olarak neyi ifade ediyor? Prof. Dr. Tayfun Uzbay Star Gazetesi’ne değerlendirdi.

İnsanlık yıllar boyunca binlerce insanı ölüme götüren kanser hastalığının bir grip veya soğuk algınlığı gibi tedavi edilebileceği günlerin hayalini kurdu. Kanser alanında yaptığı çalışmalarla Nobel ödülüne layık görülen Prof. Aziz Sancar’ın buluşu kanser hastalarına umut oldu. DNA onarım mekanizmasının haritasını çizen Sancar, vücuttaki organların çalışma ritmi ile onarım mekanizması arasındaki bağlantıyı buldu. Sancar’ın keşfettiği DNA onarım mekanizması kanser tedavisi için hayati önem taşıyor. Sancar’ın kanser tedavisinde çığır açan keşfinin kanserin tedavisini nasıl etkileyeceğini sorduk.

Üsküdar Üniversitesi Nöropsikofarmakoloji Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tayfun Uzbay, Sancar’ın buluşuyla kanserin birkaç yıl sonra boğaz ağrısını tedavi eder gibi kolayca tedavi edilebileceğini söyledi. DNA onarımının biyolojik ritme bağlı olduğunun bulunmasının tıpta yeni kapılar aralayacağını kaydeden Uzbay, özellikle kemoterapi sürecini kısaltıp ilaçların yan etkilerini azaltabileceğini söyledi. Uzbay, buluşunun kanser tedavisini nasıl etkileyeceğini şöyle anlattı: Buluş en büyük katkıyı kemoterapinin yan etkilerinin azalmasını sağlayacak. Kemoterapi kanserli hücrelerin DNA’sını bozarak öldürüyor. Buradaki açmaz kemoterapinin kanserli hücreleri öldürürken normal hücreleri de öldürmesi. Normal hücreler ölünce saç dökülmesi, kansızlık, bulantı, halsizlik oluyor; hastanın dış görünüşü ve morali bozuluyor. İkinci bir aşmaz daha var; insan vücudu aslında her gün kanserli hücreler üretiliyor. Ancak üretilen bu hücrelerin bir tamir etme mekanizması var. Kemoterapi vücudun tamir etme potansiyelini de arttırıyor. Kanserli ve normal hücreyi tamir ediyor. Bu onarım faaliyetleri bir vücut saatine bağlı ritmik olarak çalışıyor. Hocanın bulduğu da şu; DNA onarım mekanizmasının bir ritmi var. Yani bazı saatlerde çok fazla bazı saatlerde çok daha az onarıyor. Tabi biyolojik saat insandan insana farklılıklar gösteriyor. İlerleyen yıllarda belki insanlara tahlil yapılacak ve DNA onarım ritmi bulunacak. Kemoterapi ilaçlarını onarımının daha az olduğu saatlerde vererek kötü hücreler kendilerini yenilemeden net bir cevap alabileceğiz. Burada verdiğimiz ilaçlarla çok etkili sonuç alabilir ve kemoterapi sürecini kısaltabiliriz.

STAR

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Ekim 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.