Uzaya giden iplik kurtları daha uzun yaşıyor

Uzayın yerçekimsiz ortamında bulunmak, iplik kurtlarını dünyadaki hemcinslerinden daha uzun ömürlü kılıyor. Uzaya giden iplik kurtları daha uzun yaşıyor.

Uzayın yerçekimsiz ortamında bulunmak, iplik kurtlarını dünyadaki hemcinslerinden daha uzun ömürlü kılıyor.  Uzaya giden iplik kurtları daha uzun yaşıyor.

Sadece dokuz gün yörüngede kalan kurtçuklarda bile, yaşlanmayı hızlandıran bazı genlerin etkinliği yavaşlamış. Sonuç Uluslararası Uzay İstasyonu'nda deneyler yapan araştırma ekibine ait. Sonuçlar uzaydaki özel koşulların bir organizmayı genetik olarak etkilediğini gösteriyor. Scientific dergisindeki yazıda uzaydaki koşulların yaşlanmayı yavaşlatabileceğinden söz ediliyor. Fakat etkinin gerçekten de yerçekimsizliğe mi yoksa örneğin yüksek ışın gibi diğer çevre faktörlerine mi dayandığı kesin olarak açıklanamıyor. Uzay uçuşlarından, yerçekimsizliğin çeşitli fizyolojik bozukluklara ve denge duyusunun bozulması veya kas ve kemik erimesi gibi hastalıklı değişimlere neden olduğu biliniyordu diyor Tokyo Metropolitan Gerontoloji Enstitüsü'nden Yoko Honda. Ancak eksik olan yerçekiminin, bir organizmanın yaşlanması ve ömrü üzerindeki etkisi yeni bir bilgi. Sonuç, sadece araştırmalar için değil astronotların gelecekteki uzun süreli uzay misyonları açısından da ilgi çekici. Bilim insanları dünyadaki iplik kurtçuklarında bu yedi geni etkisizleştirdiklerinde normalden daha uzun yaşamışlar. Bu da genlerin hayvanların yaşam süreleri ve yaşlanmalarında önemli bir rol oynadığını gösteriyor. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:14 Temmuz 2012Yayınlanma Tarihi:16 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.