Uyuşturucuyla mücadele edecek birimler tek çatı altında toplanıyor

Uyuşturucu kullanımının ve buna bağlı ölümlerin artması üzerine devlet kuruluşları topyekün mücadele için harekete geçti.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün iki yılda tamamlamayı planladığı projeyle İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarının yanı sıra Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile sivil toplum kuruluşlarının ilgili birimleri tek çatı altında toplanacak. Beyaz zehire karşı yürütülecek çalışmalar söz konusu birimden koordine edilecek. Öğrencilere yönelik eğitim faaliyetlerini ise polis yerine uzman sosyal bilimci, psikolog ve eğitimcilerin yürüteceği kaydedildi. Olumsuz sonuçlara yol açtığı gerekçesiyle de ilköğretimde uyuşturucu eğitimi verilmeyecek. Proje çerçevesinde uyuşturucu ile mücadelede sivil toplum kuruluşlarının ön plana çıkarılması hedefleniyor. Bu amaçla kurulacak derneğe maddi destek sağlanması için Emniyet’in toplumun önde gelen isimlerine teklif götüreceği bildirildi. Zehir tacirlerine yönelik il ve ilçelerde sivil polislerden oluşan sokak timleri de kurulacak. Uyuşturucu maddelerin üretim ve kaçakçılığı ile mücadele, uyuşturucu maddeleri kullanıcıdan uzak tutma ve bu maddelerin kullanıcıya ulaşmasını engelleme işini Emniyet Genel Müdürlüğü yürütüyor. Potansiyel kullanıcıları uyuşturucu maddeden uzak tutma ve kullanıcıların uyuşturucu maddelere ulaşmasını engellemeye çalışma görevi ise öncelikli olarak Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’nın görev alanına giriyor. Görev alanlarının farklılığı sebebiyle kurumlar arasında yaşanan koordine eksikliğinin uyuşturucu ile mücadeleyi aksatması üzerine İçişleri Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, uyuşturucu madde kullanımında arz ve talep boyutuyla topyekün bir mücadele edilmesi için Avrupa Birliği ile 2 yıl sürecek proje başlattı. Projenin tamamlanmasıyla ülke genelinde uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele tek çatı altında koordine edilecek.

Uyuşturucu kullanımının engellenmesine yönelik çalışmalarda bulunmak amacıyla il emniyet müdürlüklerinde görevli 133 personele madde kullanımı ile eğiticilerin eğitimi programı verildi. Bu programa katılan uzman polisler, milli eğitim müdürlükleri ve sağlık müdürlüklerinde görevli uzmanların da desteğinde lise ve dengi okullarda, üniversitelere, öğrenci velilerine, cezaevi personellerine eğitim verdi.

Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner’in talimatıyla yayınlanan genelge ile de polisin uyuşturucuyla mücadele yöntemi yeniden belirlendi. Polis, toplumu bilgilendirmek amacıyla önceliği öğretmenlere, üniversite öğretim görevlileri ve velilere verecek. Uyuşturucuyla ilgili eğitim faaliyetlerini artık narkotik polisi yapmayacak. İl milli eğitim müdürlükleri, il sağlık müdürlükleri ile irtibata geçilip uzman sosyal bilimci, psikolog ve eğitim görevlilerinin konu hakkında bilgi vermesi sağlanacak.

 

Uyuşturucu ile mücadele ederken izlenecek yol

Polisin madde kullanımıyla mücadeledeki asıl görevi diğer kurumlar nezninde öncülük etmek, eşgüdüm sağlamak olacak.

Madde kullanımıyla mücadelede eğitim programına katılmamış personel hiçbir şekilde il ve ilçelerdeki bu konuda konferans ve benzeri eğitsel faaliyetlere katılmayacak. Öğrencilere yönelik düzenlenecek eğitim faaliyetleri yanlız narkotik polisince yapılmayacak, yardımcı bir kurum eşliğinde hareket edilerek il milli eğitim müdürlükleri ve il sağlık müdürlüklerinden de en az birer uzmana eğitim faaliyetlerinde yer verilecek. Madde kullanımı ile mücadelede düzenlenecek her türlü faaliyette öncelikli hedef kitle olarak rehber öğretmenler, üniversite öğretim görevlileri ve öğrenci velileri tercih edilecek.

İlköğretim seviyesinde eğitim faaliyetleri düzenlemenin çocuklar üzerinde olumsuz etki yaptığı uzmanlar tarafından bilimsel olarak tespit edildiğinden kesinlikle bu kitleye yönelik eğitim faaliyeti düzenlenmeyecek.

İl düzeyinde madde kullanım profili çıkarılacak. Bu profile uygun olarak ilgili kurumların eşgüdümünde faaliyet düzenlenecek.

İl eğitim ve gençlik komisonlarına katılım sağlanarak bu komisyonların madde kullanımı ile mücadele konusunda aktif ve kurumlararası eşgüdüm sağlacıyı rol almaları için çalışmalar yapılacak. Komisyonların desteği ve organizasyonu ile yerel yönetimlerin katkısı alınarak halka açık spor alanlarının artırılması ve yaz aylarında aktif okul öğrencilerine yönelik spor kamplarının açılması teşvik edilecek.

Okul çevresinde faaliyet gösteren ve öğrenciler tarafından kullanılan internet cafe, büfe, gibi yerlerin müşterileri ile irtibata geçilerek, irtibat telefonları verilecek. Okul yöneticileri ve okul aile birlikleri ile irtibat kurularak okuldaki madde kullanımı ve okul bölgesinde faaliyet gösteren veya göstermesi muhtemel madde satış yerleri, madde kullanma ve satma yönünden şüpheli davarınış gösteren öğrenci ve diğer kişiler hususunda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulacak. Okulardan elde edilecek bilgiler doğrultusunda madde kullanımına karşı rist analizine dayalı eylem planı oluşturulacak.

Sedat Güneç, 18.02.2004. Ankara

 

KAYNAK : //www.zaman.com.tr/


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Mayıs 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.