Üsküdar Üniversitesi'nde Bologna eğitimi

Üsküdar Üniversitesi akademik ve idari personeli, Bologna sürecine ilişkin bilgilendirildi.

Üsküdar Üniversitesi akademik ve idari personeli, Bologna sürecine ilişkin bilgilendirildi. Tüm Avrupa’da yüksek lisans eğitim ve akademik konularda standartlar geliştirmek ve eğitimde ayrılıkları en aza indirgeme amacıyla uygulanan sürece ilişkin bilgiyi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu verdi.

Üsküdar Üniversitesi akademisyen ve idari personeli, Bologna Sürecine ilişkin bilgi almak üzere Konferans Salonunda bir araya geldi. İnsan ve Toplum Bilimleri Dekanı aynı zamanda da Bologna eş güdüm koordinatörü olan (DEK Başkanı) Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu, katılımcılara Bologna sürecini anlattı. 2 oturum şeklinde gerçekleştirilen bilgilendirme eğitiminde Ömerustaoğlu, sürecin nasıl başladığını, amacının ne olduğu, hangi çalışmaların yapılması gerektiği, sürecin işleyişini anlattı, bölüm başkanı ve program başkanlarına da YÖKSİS’e veri girişi konusunda bilgiler verdi.

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ’NDEN HABERLER

BOLOGNA SÜRECİ NEDİR?

Bologna Süreci, tüm Avrupa'da yüksek lisans eğitimi ve akademik konularda standartlar geliştirmek ve ayrılıkları en aza indirgeyerek eğitim sistemlerini bağdaştırmak ve Avrupa'da birbiriyle tam uyumlu bir yükseköğrenim alanı yaratmak amacıyla oluşturulmuş bir programdır. İtalya'nın Bologna kentinde bulunan Bologna Üniversitesi'nde yürütülen bir dizi görüşmenin ardından ortaya atıldığı için bu adla anılmaktadır. 1999 yılında yirmi dokuz Avrupa ülkesinin eğitim bakanlarınca görüşülerek imzalanmıştır.

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİNİ TANIYIN

Bologna Süreci, 2010 yılına kadar Avrupa Yükseköğretim Alanı yaratmayı hedefleyen bir reform sürecidir. Pek çok uluslararası kuruluşun işbirliği ile 47 üye ülke (Karadağ'ın bağımsızlığını ilan etmesiyle üye ülke sayısı 45 ten 46 ya, son olarak Kazakistan'ın da sürece dahil olmasıyla 47'ye yükselmiştir) tarafından oluşturulan ve sürdürülen, alışılmışın dışında bir süreçtir. Sürece üyelik hükümetler/devletler arası herhangi bir anlaşmaya dayanmamaktadır. Bologna Süreci kapsamında yayımlanan bildirilerin yasal bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Süreç tamamen her ülkenin özgür iradeleri ile katıldıkları bir oluşumdur ve ülkeler Bologna Süreci’nin öngördüğü hedefleri kabul edip etmeme hakkına sahiptirler. Bologna Sürecinin oluşturmayı hedeflediği Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşları, yükseköğrenim görmek ya da çalışmak amaçları ile Avrupa’da kolayca dolaşabileceklerdir. Avrupa, gerek yükseköğretim ve gerekse iş imkânları açısından dünyanın diğer bölgelerinden kişiler tarafından tercih edilir hale getirilecektir. Avrupa Yükseköğretim Alanında en gerçekleşmesi arzulanmayan şey, üye ülkelerin eğitim sistemlerinin tek tip yükseköğretim sistemi haline getirilmesidir. Avrupa Yükseköğretim Alanı’nda asıl hedeflenen, çeşitlilik ile birlik arasında bir denge kurulmasıdır. Amaç, yükseköğretim sistemlerinin kendilerine özgü farklılıkları korunarak birbirleriyle karşılaştırılabilir olması ve uyumlu hale getirilmesinden ibarettir. Bu şekilde, bir ülkeden ya da yükseköğretim sisteminden bir diğerine geçişin kolaylaşması ve böylece öğrenciler ve öğretim görevlilerin hareketliliği ve istihdamının artırılması planlanmaktadır. Şaban Özdemir (NPGRUP)


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.