Üsküdar Üniversitesi Katran Projesi tanıtımı

Üsküdar Üniversitesi Katran Projesi tanıtım toplantısını Fransa Marsilya Üniversitesi'nde yaptı.

Anadolu topraklarında asırlardır antibakteriyel, antifungal ve yara iyileştirme özelliği dolayısı ile kullanılan katran bir Akdeniz Projesi’ne dönüşüyor. Türkiye, Fransa ve Fas’tan üç üniversitenin yürüteceği “Geçmişte ve Günümüzde Akdeniz’de Tıbbi Ağaç” isimli projenin açılış toplantısı Fransa Marsilya Üniversitesi’nde 10 saat süren çalıştayda gerçekleştirildi. Projenin Türkiye yürütücüsü Prof. Dr. Muhsin Konuk çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Üsküdar Üniversitesi Katran Projesi tanıtımıÜsküdar Üniversitesi moleküler biyoloji alanında yürüttüğü çalışmaları uluslararası platformlara taşıyor.    

Anadolu topraklarında asırlardır antibakteriyel, antifungal ve yara iyileştirme özelliği dolayısı ile kullanılan katran, Üsküdar Üniversitesi’nin de destek verdiği bir proje ile araştırılacak.

“Past and present Medicinal wood tars in the Mediterranean- Geçmişte ve Günümüzde Akdeniz’de Tıbbi Ağaç Katranı”  isimli projede Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Muhsin Konuk projenin Türkiye yürütücüsü, Yrd. Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu ise araştırmacı olarak yer alıyor.

Bu bağlamda proje ortakları çalışmaları değerlendirme üzere ilk bilimsel toplantıda bir araya geldi. Fransa Marsilya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 10 saat sürdür. Çalıştayda Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Proje Türkiye yürütücüsü Prof. Dr. Muhsin Konuk, diğer katılımcılara bilgi verdi. Konuk, katranın biyolojik özellikleri ve onun genotoksitesini belirlemek için yapılacak testlere ilişkin bilgi verdi.

Proje ortağı olan, Fransa’dan University of Aix Marseille, University of Nice üniversitelerine bağlı 6 araştırma merkezi ile Fas’tan Institut du Patrimoine Marocain, Haut commissariat aux eaux et forêts et à la lutte contre la désertification bazı isimler Haziran ayında Afyon, Aydın, Antalya’da arazi çalışması yapmak üzere Türkiye’ye gelecek. Değişik ağaçlardan elde edilen katranın nasıl çıkarıldığını yerinde gözlemleyecek.

Kimyacı, antropolog, eczacı, ekolog, orman mühendisi, biyologlarların bulunduğu ekipte Fransa; kimyasal analizleri, Fas; antibaktariyal ve antifungal çalışmalarını, Türkiye ise mutajenik ve genotoksik etkileri araştıracak.

Proje hakkında bilgi veren Prof.Dr. Muhsin Konuk, yüzyıllar boyunca halk tarafından çeşitli amaçlarla kullanılan katranın araştırılması için gerçekleştirilecek projede yer almanın önemli olduğunu belirterek projenin bilim dünyası açısından önemli sonuçları olacağını söyledi.

Antiseptik özelliği var

Prof.Dr. Konuk, “Katran, ağaç, kömür, kemik ve öteki organik maddelerin damıtılmasıyla elde edilen koyu renkli ağır bir yağdır. Ağaç katranı ise yapışkan, viskoz, koyu kahve-silah renkte, kuvvetli kokulu ve keskin tatlı yarı sıvı bir maddedir. Geleneksel olarak ardıç, çam ve sedirden elde ediliyor. Özellikle Anadolu’da çok yaygın olan bu türlerden halkımız katran eldesini gerçekleştiriyor. Katran geleneksel olarak antihistaminik, antiseptik ve antimikrobiyal işlevleri ile hayvanların yaralanan yerlerinin tedavisi, haşarıların kovulması, yılan akrep gibi sürüngenler ile kene vb hayvanların uzak tutulması amacıyla kullanılıyor.” dedi.

ÜHA


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.