TİROİD TEHDİT EDİYOR


Hürriyet

Kronik rahatsızlıkları olan anne adayları için hamilelik daha temkinli yaklaşılması gereken bir süreç.


Hamilelik, çoğu zaman anne adayları için rutin kontroller ve hekim desteğiyle tehlikesiz ve huzurlu bir şekilde atlatılacak bir dönem. Ancak kronik rahatsızlıkları olan anne adayları için hamilelik daha temkinli yaklaşılması gereken bir süreç.

Özellikle tiroit rahatsızlığı olan anne adaylarının hamile kalmaya karar vermeden önce tedavi sürecinden geçmesi gerekiyor.

EKSİK TİROİT BEBEĞİN GELİŞİMİNİ ETKİLİYOR


Hamilelik sürecinde tedavi edilmeyen hipotiroidili (yetersiz tiroit salgılama) anne adaylarının doğacak bebeklerinde ciddi problemler oluşabilir. Hamileliğin ikinci 3 aylık döneminde bebeğin beyin gelişimi başlar. Bu nedenle ikinci 3 aylık dönemde oluşan hipotiroidi, çocuğun beyninde geri dönüşümsüz bozukluklara neden olur. Gebeliğin ikinci yarısında annedeki tiroit hormon azlığı çocuğun IQ’sunun normale göre düşük olmasına, tedavi edilmeyen hamilelerde ise çocuğun IQ’sunun normalden çok daha düşük olmasına neden olur. Tedavi edilen vakalarda ise çocuğun IQ’su normaldir.

HİPERTİROİDİ DÜŞÜK RİSKİNİ ARTIRIYOR


Hipotiroidi gibi hipertiroidili (fazla tiroit salgılanması) kadınlar da risk altındadır, bu hastalığı taşıyan kadınların adet periyodları düzensiz olabilir. Düzensiz adet görmek gebe kalmayı zorlaştırabilir. Gebelik gerçekleşmiş olsa bile hipertiroidism tedavi edilmedikçe vücut, gebelik için gereken desteği veremeyebilir ve düşük, erken doğum ya da bebekte gelişme geriliği ortaya çıkabilir.

TİROİT TESTLERİ YAPILMALI

Doğuma yakın dönemde tiroit fonksiyon testlerinden serbest T3, serbest T4 ve TSH'la birlikte tiroit antikorları denilen Anti TPO ve Anti Tg değerlerine bakılması gereklidir. Tiroit sorunuyla karşılaşan gebe ihtiyaç duyduğu tiroidi ilaç tedavisi ile karşılayabilir; ancak doğum sonrasında annenin kontrollere devam etmesi ve tedaviyi sürdürmesi önemlidir.

TÜP BEBEKTEN ÖNCE TEST YAPTIRIN

Tüp bebek tedavisinde başarı oranını yükseltmek için anne adayının tiroit fonksiyonlarını normal değerlerde tutmak önemlidir. Bozuk tiroit fonksiyonu tüp bebek tedavisini başarısızlıkla sonuçlandırabilir.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Nisan 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.