Teknolojiye ilgi duyan adaylar

Yrd.Doç.Dr. Ergüzel: Bilgisayar Mühendisliği teknolojiye ilgi duyan adaylar için öncelikli tercih olarak öne çıkıyor.

Yrd.Doç.Dr. Ergüzel: Bilgisayar Mühendisliği teknolojiye ilgi duyan adaylar için öncelikli tercih olarak öne çıkıyor.

Üsküdar Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel; "Türkiye'de, bilişim alanında eğitim veren bölümlerin mezunlarının büyük bir oranda sektörde istihdam edildiğini görüyoruz. Türkiye'nin 2023 için büyüme hedefi olarak ortaya koyduğu %8,5'lik ekonomik büyümesinin bilişimle sağlanabileceği düşünüyorum. Bu büyümeyi gerçekleştirebilmek için ülkemizin teknolojik anlamda dünyaya ayak uydurması ve Ar-Ge çalışmalarına daha fazla yatırım yapması gerektiğine inanıyorum. Bu süreç bilişim teknolojileri alanında istihdam edilecek iş gücü ihtiyacını önümüzdeki yıllarda arttıracaktır."

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ’NDEN HABERLER

Üsküdar Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel ile bilişim alanındaki meslekleri konuşuyoruz:

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİNİ TANIYIN turk.internet.com: Bilişim sektöründe sizce istihdam anlamında yeter derecede imkan var mı? Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel: Türkiye'de, bilişim alanında eğitim veren bölümlerin mezunlarının büyük bir oranda sektörde istihdam edildiğini görüyoruz. Türkiye’nin 2023 için büyüme hedefi olarak ortaya koyduğu %8,5’lik ekonomik büyümesinin bilişimle sağlanabileceği düşünüyorum. Bu büyümeyi gerçekleştirebilmek için ülkemizin teknolojik anlamda dünyaya ayak uydurması ve Ar-Ge çalışmalarına daha fazla yatırım yapması gerektiğine inanıyorum. Bu süreç bilişim teknolojileri alanında istihdam edilecek iş gücü ihtiyacını önümüzdeki yıllarda arttıracaktır.

turk.internet.com: Bir eğitimci olarak bilişim teknolojilerinde nereye gittiğimizi öngörüyorsunuz? Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel: 2012 Dünya Ekonomik Forumu’nda “Geleceğin Meslekleri” çalışmasında sunulan mesleklerden birçoğunda bilişim teknolojilerinin yaygın olarak kullanılacağı öngörülmektedir. Bu meslekler hakkında kısaca bilgi verelim. Biyolog ve mühendislerin birlikte çalışacağı, özel amaçlar için tasarlanmış yeni biyolojik sistem ve organizmaların geliştirilmesini sağlayan “Sentetik Biyoloji ve Metabolik Mühendisliği” yeni bir çalışma alanı olarak karşımıza çıkıyor. Biyoloji ve fizik biliminin bir arada çalışacağı, tarım ürünlerinin verimini arttırmayı hedefleyen, suya ve enerjiye daha az gereksinim duyan, karbon salınımını düşüren üretim süreçlerinin tasarımını ve yönetimini planlayan “Yeşil Devrim Teknolojileri” de artan sağlıklı ve daha fazla besin ihtiyacına çözüm bulmayı hedeflemektedir. Doğal kaynaklara bağlılığımızı ve onların kullanımını azaltacak moleküler düzeyde tasarlanan ürünler üzerinde çalışacak “Nano-Düzey Ürün Tasarımı” gelecek temiz enerji devriminde önemli rol oynayacaktır. Gelişmiş sağlık bakımı ve biyo-temelli üretim, biyoloji, kimya ve bilgi teknolojisi alanlarının birlikte çalışmasını gerektirecektir. Hastalıklara tedavi bulunması, ürün ve çözüm üretilmesinde önem kazanacak olan “Biyolojik ve Kimyasal Model Geliştirme” alanı da insan ve çevreyi asgari düzeyde etkileyecek şekilde ortaya çıkacaktır. Nano teknoloji ile üretilecek katalizatörler ile karbondioksit, yüksek değerli hidrokarbon ve diğer karbon içeren moleküllere dönüştürülerek petrokimya ürünlerine alternatif ve daha sürdürülebilir ürünleri elde etmemizi sağlayacak olan “Karbondioksitin Kaynak Olarak Kullanımı” alanı günümüzün ve geleceğin temel enerji ve çevre sorunlarını da çözecektir. Tüm elektrikli cihazların kablosuz çalıştırılmasını sağlayacak olan “Kablosuz Güç İletimi”,  Wi-Fi teknolojisi gibi yaşamı kolaylaştıracak bir teknoloji olarak karşımıza çıkacaktır. Sentetik biyoloji ve nano teknolojinin gelişimi ile birlikte hasta tedavisinde kullanılan geleneksel yaklaşımlar yerini daha az kaynak kullanımlı bireysel ihtiyaçları hedefleyen çözümlere bırakacaktır. Bu çözümlerin ortaya konmasında “Kişiye Özel Tıp, Beslenme ve Hastalık Önleme” yöntemleri de önemini arttıracak, yeni çalışma alanları sunacaktır. Bilişim cihazları arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan ve BT sektöründe yüzyılın sıçrama yaratacak yeniliklerinden biri olduğunu düşündüğümüz “Bulut Bilişim” de sektörde öncülük yapacaktır. Bunlara ek olarak günümüzde de yaygın olarak bilişim teknolojilerinin uygulama alanı bulduğu Sağlık Bilişimi alanı, artan ihtiyaçlarla birlikte çalışma alanlarını da çeşitlendirecektir. “Sağlık Bilişimi”, sağlık bilimleri alanında kullanılan ölçüm ve görüntüleme yöntemleri ile elde edilen tıbbi verilerin işlenmesi, biçimlendirilmesi, paylaşılması ve hasta tedavilerinin belirlenmesini ve geliştirilmesini hedef alır.

YAZININ İLK BÖLÜMÜ İÇİN TIKLAYIN...

turkinternet.com  


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.