Üniversite öğrencileri dikkat!

Üsküdar Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, öğrencilere önerilerde bulundu.

Günümüzde iş yaşamında mesleki karar verme stratejilerinin geliştirilmesinde Bilgi Teknolojileri Kullanılıyor. Üsküdar Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel; "Günümüzde miktarı giderek artan ham verinin toplanması, yönetimi ve analizi ile “bilgi”nin ortaya çıkartılması iş yaşamında “mesleki karar verme” stratejileri geliştirmesinde Bilişim Teknolojileri kullanılmaktadır. Tıp alanında, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), tarama, diğer teşhis yöntemleri ve bilgisayar destekli tespit yazılımları doktorlara karar verme aşamasında yardımcı olmaktadır. BT, ofis ve evlerde kullanılmakta olan her türlü güvenlik sisteminin tasarlanması ve uygulanmasına da katkıda bulunmaktadır. " Üniversite adayları için tercih maratonu başladı. Öğrencilerin, kısa sayılabilecek bir süre içerisinde yapacakları tercih oldukça kritik. Zira hayatlarının sonuna kadar pişman olacakları bir tercih yapmamaları gerekiyor. Bu nedenle turk.internet.com olarak konuya eğildik ve bir çok üniversite adaylara tercih yapmalarında yardımcı olmaya çalışıyor. Üsküdar Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel ile öğrencilerin bilgi teknolojilerine gösterdikleri ilgiyi ve bu bağlamda tercih ettikleri meslekleri ele alıyoruz.

turk.internet.com: Türkiye'de gençlerin internet kullanımına ilgi gösterdiklerini görüyoruz. Aynı şey, bilişim teknolojileri için de geçerli mi?

Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel:Bu sorunuzu cevaplamaya öncelikle “Bilişim Teknolojisi” (BT) ifadesinin tanımını yaparak başlayalım. BT bilgisayar tabanlı bilgi sistemlerinin desteklenmesi, yönetimi, çalışması, tasarımı, geliştirilmesi ve uygulanmasını içeren bir alandır ve giderek artan kullanım alanları vardır. Geçmişte genelde bankacılık, mühendislik ve bilim alanında kullanılan BT artık günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Günümüzde miktarı giderek artan ham verinin toplanması, yönetimi ve analizi ile “bilgi”nin ortaya çıkartılması iş yaşamında “mesleki karar verme” stratejileri geliştirmesinde Bilişim Teknolojileri kullanılmaktadır. Tıp alanında, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), tarama, diğer teşhis yöntemleri ve bilgisayar destekli tespit yazılımları doktorlara karar verme aşamasında yardımcı olmaktadır. BT, ofis ve evlerde kullanılmakta olan her türlü güvenlik sisteminin tasarlanması ve uygulanmasına da katkıda bulunmaktadır.

Yön bulmada kullanılan küresel konumlandırma sistemi (GPS) teknolojisi artık cep telefonlarımızda bile bulunmakta, yaygın olarak kullanılmaktadır. Eğlence sektöründe, oyunlar, filmlerdeki özel efektler, müzik yapımları gibi çoklu ortam uygulamaları da yine bilgi teknolojilerinin önemli bir ürünüdür. Tabii ki BT’nin önemli bir parçası olan internet, dünyayı birbirine bağlayan, bilgiye kısa zamanda erişimi sağlayan ve günlük yaşamımızda yaygın kullanılan bir altyapıdır. Tüm bu uygulama alanlarıyla BT, giderek genişleyen ve derinleşen bir kullanım alanına sahiptir, gelecekte de yeni kullanım alanlarıyla popülerliğini koruyacak bir alandır

turk.internet.com: Öğrencileri ne gibi kriterleri göz önünde bulundurarak tercih yapmaya yönlendiriyorsunuz? Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel:Yukarıda saymış olduğumuz yaygın kullanım ve uygulama alanlarının her birinde yetişmiş işgücüne ihtiyaç vardır. Bu nedenle öğrencilerimizin ilgi duydukları ve gelecekte de severek çalışacakları alanı seçmelerini öneririz. Bu seçimi yaparken gelecekte de ihtiyaç duyulan bir bölüm olması tercihlerinde önemlidir. Tercih yapılacak bölümün sonraki yıllardaki istihdam ihtiyacı ve gelişim hızı da değerlendirme yaparken göz önüne alınmalıdır. BT, esas olarak bilgisayar uygulamalarına dayanır. Bilgisayar sistemlerine bağımlı olan BT uygulamalarının geliştirilmesi ve güncel tutulması için bilgisayar alanında eğitim görmüş kişilerin, uygulama alanına bağlı olarak farklı alanlardaki uzmanlarla da birlikte çalışması gerekir. Bilgisayar Mühendisliği eğitimi almış bir kişinin genel olarak tüm bilişim teknolojilerinin geliştirilmesinde kilit rol alacağını düşünüyoruz. Bu nedenle teknolojiye ilgi duyan öğrenciler için Bilgisayar Mühendisliği bölümü öncelikli tercih olarak öne çıkmaktadır.

turk.internet.com: Bilişim teknolojileri ekseninde hangi meslekler öne çıkıyor? Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel:Bilişim teknolojileri ekseninde günümüzde bazı çalışma alanları diğerlerine göre bir adım öne çıkmıştır. “Uygulama Geliştiricileri”, “Veri tabanı yöneticileri”, “İş zekası analistleri” ,”Elektronik ticaret”, “Ağ yöneticileri”, “Web geliştiricileri”, “Eğitim teknolojileri”, “Ürün satış, pazarlama ve destek uzmanı”, “Sosyal medya tasarımcıları”, “Mobil teknoloji uzmanları”, ve “Sağlık Bilişimi Uzmanları” alanda öne çıkan meslek dallarıdır. Tüm bu çalışma alanları farklı sektörlerde BT’nin farklı uygulama alanları bulduğunu ortaya koymaktadır. turk.internet.com: Siz, Türkiye'de bilişim alanında yeter seviyede eğitim verildiğini düşünüyor musunuz? Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel:Ülkemizde son yıllarda özellikle vakıf üniversitelerinin sayısının artmasıyla bilgisayar teknolojisi alanında eğitim veren bölüm sayısı da artmıştır. Bu bölümlerden bir çoğunun eğitim dilinin İngilizce olması, BT uygulama alanlarındaki ürünlerin tasarlanması sürecini hızlandırmaktadır. İngilizce kaynaklardan yararlanabilen bir öğrenci güncel gelişmeleri de takip edebilmekte ve daha hızlı uygulayabilmektedir. Derslerde kullanılan ders kitaplarının yurtdışındaki saygın üniversitelerde de kullanılan kitaplardan seçilmesi eğitim seviyesinin uluslararası standartlara gelmesinde önemlidir. Ayrıca eğitim kalitesini etkileyen en önemli faktör eğitimi veren öğretim üyesinin tecrübesi ve alanındaki çalışmalarıdır. Ülkemizde güncel teknolojileri takip edebilen, uluslararası kaynakları kullanabilen, nitelikli öğretim üyesi sayısının artması ile birlikte gerekli olan kaliteli eğitim ortamının sağlanıyor olması bilişim alanındaki eğitimin seviyesini arttırmaktadır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.