'Tehlikeli köpeklerin' kısa tarihi

Geçen 3 yıl içinde İngiltere'de 5 bin köpeğe yasaklı türler arasında oldukları şüphesiyle polis tarafından el konuldu.

İngiltere'de tehlikeli köpekler yasası pitbull terrier gibi saldırgan köpek türlerini yasaklıyor.

İngiliz havyan hakları derneği RSPCA ise bir türün diğerinden daha saldırgan olduğuna yönelik yeterli kanıt olmadığını savunuyor.

Ancak tehlikeli köpekler meselesi yeni bir konu değil. Romalılar köpekleri bekçilik ve ev hayvanı olarak tutmanın yanısıra "silah" olarak da kullanıyorlardı.

Bazı tarihçilere göre köpeklere has yasalar hazırlandı ve Milattan Önce 7.yüzyılın ortalarında köpeklerin savaşlarda kullanıldığına dair rivayetler vardı.

ABD'de 19. yüzyılda köleleri ve suçluları yakalamak için yetiştirilen tazılar tarihte olumsuz eleştiri alan ilk köpekler.

Dobermanlar İngiltere ve ABD'ye 1900'lı yılların başında Almanya tarafından tanıtıldı ve güvenilir bekçi köpekler ve statü sembolü olarak niteleniyordu. Ancak İkinci Dünya Savaşı'nda toplama kamplarındaki Nazi askerlerinin yanında görüntülenen dobermanların imajı da değişti.

Savaştan sonra filmlerde ve medyada zekalarına ve sahiplerine bağlılıklarına karşın "şeytan köpekler" olarak tanıtıldılar.

Dobermanların yanısıra Alsas çoban köpekleri ve Rottweilers türü köpekler de benzer kötü imajın kurbanı oldular. Pitbull köpekleri 1800'li yıllarda boğa, ayı ve horoz dövüşlerinde kullanıldı.

1960'larda ABD'de uyuşturucu satan sokak çeteleri pitbull türü köpekleri bekçilik ve statü sembolü olarak yanlarında taşımaya başladılar.

1980'li yıllardan önce köpek saldırılarınan ölen kişilerin sayısı daha azdı.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Nisan 2016Yayınlanma Tarihi:15 Nisan 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.