Tabakhane çalışanı 40 yıl izlenecek

Tabakhane ve morg gibi biyolojik risklerin yüksek olduğu yerlerde çalışma şartları yeniden düzenleniyor.

Tabakhane ve morg gibi biyolojik risklerin yüksek olduğu yerlerde çalışma şartları yeniden düzenleniyor.

tabakhaneÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, tabakhane ve morg gibi biyolojik risklerin yüksek olduğu yerlerde çalışma şartlarını yeniden düzenleyen yönetmelik taslağı hazırladı. Düzenlemeyle yayılma riski bulunan ve tedavi edilemeyen biyolojik etkenlerle karşı karşıya kalan işçilerin kayıtları 40 yıl süreyle saklanacak. Biyolojik etkenlere maruziyet risklerinin önlenmesi yönetmelik taslağına göre tabakhanede, veterinerde, klinikte, kanalizasyonda, saç bakım işinde ve atık fabrikalarında çalışanların karşı karşıya kalabileceği riskli biyolojik etkenler, enfeksiyon risk düzeyine göre dört gruba ayrıldı.

4 GRUBA AYRILDI

Bakanlık bu riskleri, “İnsanda hastalığa yol açma ihtimali bulunmayan etkenler”, “İnsanda hastalığa neden olabilen, topluma yayılma olasılığı olmayan ve tedavi imkanı olan etkenler”, “İnsanda ağır hastalıklara neden olan, topluma yayılma riski bulunan ve tedavi imkanı olan etkenler” ile “İnsanda ağır hastalıklara neden olan, topluma yayılma riski yüksek olan ancak tedavi yöntemi bulunmayan etkenler” olarak sıraladı. Buna göre risk değerlendirmesi, çalışanın biyolojik etkenlere maruziyet koşullarını etkileyebilecek bir değişiklik olduğunda yenilenecek. İşveren, zararlı biyolojik etkenleri kullanmaktan kaçınacak.

40 YIL SAKLANACAK

“Seneler sonra hastalığın ortaya çıkmasına kadar teşhis edilemeyen enfeksiyonlara sebep olan etkenlere maruziyet”, “Hastalığın gelişmesinden önce uzun kuluçka dönemi olan enfeksiyonlara sebep olan etkenlere maruziyet” ve “Uzun süreli ciddi hasar bırakabilen enfeksiyonlara sebep olan biyolojik etkenlere maruziyet” durumunda son maruziyetten itibaren 40 yıl süreyle saklanacak. Bu listelere konuyla ilgili sorumlu kişiler ulaşabilecek.

RİSKLİ ALANLARDA YEMEK-İÇMEK YASAK

İşveren riskli biyolojik etkenleri kullanım şartlarında durumuna uygun olarak çalışanların sağlığı için tehlikeli olmayanlarla ikame etmek zorunda olacak. İşveren çalışanların sağlık ve güvenliği için risk olduğu ortaya çıkarsa, çalışanların riskle karşı karşıya kalmasını önlemekle sorumlu olacak. Bu yapılamıyorsa biyolojik risklerin en aza indirilmesi için riskli yerde çalışanların sayısı mümkün olan en az sayıda tutulacak. İşveren söz konusu işlerde çalışanların biyolojik etkenlerin bulaşma riskinin olduğu çalışma alanlarında birşey yiyip içmelerini engelleyecek. Çalışanlara, göz yıkama sıvıları, cilt antiseptiği de dahil yeterli temizlik malzemeleri bulunan yıkanma ve tuvalet imkanları sağlanacak. İşverenler, tedavi imkanı olmayan ve topluma yayılma riski bulunan etkmenlere maruz kalan çalışanların listesini, yapılan işin türünü, hangi biyolojik etkene maruz kaldıklarını ve olaylarla ilgili tüm kayıtları tutacak. Söz konusu liste ve kayıtlar maruziyet sona erdikten sonra en az 15 yıl saklanacak. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Mart 2013Yayınlanma Tarihi:22 Mart 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.