Deprem Travma Psikolojisi

SPOR ZEKAYI GELİŞTİRİYOR

SPOR ZEKAYI GELİŞTİRİYOR

DHA

Öğrencilerle yapılan bir araştırmada sporla uğraşanların hiç uğraşmayanlara oranla daha zeki oldukları ortaya çıktı.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şenol Dane, ilköğretim okulları ve liselerde öğrenciler arasında yaptıkları bir araştırmada sporla uğraşanların hiç uğraşmayanlara oranla daha zeki olduklarını saptadıklarını söyledi.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı'ndan 6 ay kadar önce Fatih Üniversitesi'ne geçen Prof.Dr. Şenol Dane, Erzurum’da 500 ilköğretim ve lise öğrencisi üzerinde herhangi bir sporla uğraşmanın beyin gelişimine katkısı olup olmadığını araştırdı.

Geçen yıl yapılan çalışmada 500 öğrenci, ‘Herhangi bir okul takımında oynayan veya sporla meşgul olanlar’ ve ‘Sporla herhangi bir şekilde ilgisi olmayanlar’ olarak iki gruba ayrıldı. Her iki grup öğrencide görsel reaksiyon ve beynin bilgi işlem hızını gösteren şekil zekası parametreleri ölçüldü. Prof.Dr. Şenol Dane, bu sonuçlara göre sporun, beyin ile zihnin gelişimini olumlu yönde etkilediğini belirtti.

Araştırmayı değerlendiren Prof.Dr. Dane, “Milli Eğitim Bakanlığı beden eğitimi derslerini en az 5 saate çıkarmalıdır. Eski bilinenin aksine her şey beynin aktivitesi ile olmuyor. Hep beyin vücudu geliştirmiyor. Sporla yapılan kas ve eklem hareketleri, vücuttan beyne yapılan sinyallerle beyin gelişimini olumlu etkilemektedir. Özellikle ritmik yapılan sporlar daha faydalıdır. Teorik ders yükü altında ezilen öğrenciler bunu ancak spor hareketleri ile yenebilir” dedi.

Halen ilköğretimin ilk kademesi ile lise 1'inci sınıfta spor dersi haftada 2, ikinci kademe ve lisenin diğer sınıflarında ise 1 saat olarak uygulanıyor.

Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al