Sosyal medya gerçeğin yerini almaz

Uzmanlar uyardı: Gerçek ilişkilerdeki karşılıklı emek, fedakarlık, sorumluluk gibi duygular sosyal medya yoluyla kurulan ilişkilerde olmaz.

Uzmanlar uyardı: Gerçek ilişkilerdeki karşılıklı emek, fedakarlık, sorumluluk gibi duygular sosyal medya yoluyla kurulan ilişkilerde olmaz.

sosyalmedyaOndokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, "Gerçek ilişkilerdeki karşılıklı emek, fedakarlık, sorumluluk gibi duygular sosyal medya yoluyla kurulan ilişkilerde olmadığı için bu tür ilişkiler başta cazip görünmekte fakat aynı hazzı vermemektedir" dedi. Güz, teknolojinin denetimsiz kullanımı nedeniyle sosyal hayatta sorunlar oluştuğunu söyledi.

İNTERNET BAĞIMLISI OLMAKTAN KURTULUN!

Teknolojiyi iyi kullanmanın zamanın bir zorunluluğu olduğunu vurgulayan Güz, "Özellikle sosyal fobisi olan insanların çekindikleri için sosyal medyayı kullanması yalnızlıklarına çare gibi görünse de uzun vadede sorunu çözmemekte, aksine kaçış davranışı ile daha da derinleşmesine yol açmaktadır. Gerçek ilişkilerdeki karşılıklı emek, fedakarlık, sorumluluk gibi duygular sosyal medya yoluyla kurulan ilişkilerde olmadığı için bu tür ilişkiler başta cazip görünmekte fakat aynı hazzı vermemektedir" diye konuştu. "İNTERNET AKTİVİTELERİ SOSYAL İLİŞKİLERİ KÖTÜLEŞTİRİYOR" İnsanların internetteki aktiviteleri ile yeni bir yaşam tarzı geliştirmelerinin, gerçek sosyal ilişkilerinde kötüleşmeye yol açtığın vurgulayan Güz, "Başka bir deyişle depresif bireyler sosyal destek için internete bel bağlamakta, bu durum gerçek yaşamlarındaki kişiler arası ilişkilerinin daha kötüye gitmesine neden olarak internet bağımlılığı riskini artırmaktadır" ifadelerini kullandı.

SOSYAL DESTEK VE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

Prof. Dr. Güz, insanların çevrelerinde güvenebilecekleri, onlara değer veren, onlarla ilgilenen kişilerin varlıklarının sosyal desteği oluşturduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Sosyal destek, yani gerçek yaşantımızda çevremizden elde ettiğimiz kaynaklardan yararlanabilme, bedensel ve ruhsal sağlıkla yakından ilişkilidir. Sosyal desteğin olmadığı ya da yetersiz kaldığı durumlarda fiziksel ve psikolojik sıkıntıların olduğu belirtilmektedir. Yapılan bazı çalışmalarda sosyal destek eksikliği, depresyon ile ilişkili bulunmakta, internet bağımlılığına yatkınlığı da artırmaktadır." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:04 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.