SOSYAL HAYAT ZENGİNLEŞECEK

THE NEWYORK TIMES

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün bitişiğindeki laboratuvarda, IBM araştırmacıları son zamanlarda işlem hızının sınırları üzerinde çalışıyor.

 


Karşılaştıkları en önemli sorun, insan beyninin verileri algılama hızının belli bir sınırı olması. İnsan beyni hiçbir zaman bu kadar bilgiye maruz kalmamıştı. İnsanların artık daha fazla sayıda arkadaşı, eğlence alternatifi, patronu var ve daha fazla haber okuyorlar.

Bilgi alırken tüm bu "gürültüyü" filtreden geçirmek gibi bir seçeneğimiz yok. IBM'in Sosyal Yazılım Merkezi'ndeki 30 kişilik laboratuvarında hedef, "modern çağda küresel işletmeler arasında işbirliğinin zorluklarını" ortaya çıkarmak.

Laboratuvarda geliştirilen bilgisayarlar, bilgi danışmanları görevi görüyor. Araştırma merkezinin Müdürü Irene Greif, "Bilgisayarların insanları desteklediğine inanıyorum, onların yerine geçtiğine değil. Beynin sınırlarını zorlamak için yardıma ihtiyacımız var. Ayrıca bilgisayarların yapamadığı bazı şeyleri beyin yapabiliyor" diyor.

Araştırmacılar aslında her saniye üzerimize gelen bilgi yağmurundan belli bir model yaratmaya çalışıyor. Ayrıca modele uymayan bilgileri de ayırıyorlar.

Bu modeller sayesinde dikkatimizi odaklamamıza değecek bilgiyle kalanını daha kolay ayırabileceğiz. IBM araştırmacıları bu modellemenin bir örneğini devletin yasama ayağı için geliştirdi. Kamuya açık Many Bills (Çok Sayıda Yasa Tasarısı) adlı site, ABD Kongresi'ne gelen yasa tasarılarını derleyen internet sitelerinden bilgileri toplayıp özetliyor.

Yazılımı geliştirenlere göre amaç insanların detaya inmesini sağlamak. Many Bills'de tasarılar ilgilenenlerin okuması için eksiksiz bir şekilde bulunuyor.

Şirket belli bir konuda uzman bulmak sorununu da SaNDVis'i geliştirerek çözmüş. IBM çalışanlarının iş tecrübeleri, yazdıkları makaleler, gittikleri konferanslar ve işyerindeki tanıdık ağları bu yazılıma giriliyor. Bir konu konusunda uzman aramak gerekince de SaNDVis'i arama motoru gibi kullanıp en doğru kişiler ve onların kurum içindeki ilişki ağları önünüze geliyor. IBM'in 400 bin çalışanı, şirket içinde Facebook ve Twitter benzeri ağları kullanıyor. Ayrıca yazdıkları raporlar ve blogların hepsi SaNDVis'e giriliyor.

Bu sistem küresel bir şirkette belli bir konuda sadece tek bir uzman olmayacağı, bunun yerine uzmanlık ağları olacağı düşüncesine dayanıyor. IBM'in İsrail'in Hayfa şehrindeki bürosundaki yetkililerden Ido Guy, "Amaç, bilginin değerini ortaya çıkarmak veya bilgiyi serbest bırakmak. Bütün ilişki ağlarını bir bilgisayar kadar verimli bir şekilde derleyemezsiniz.

Örnek olarak, iki kişi aynı bloglara yazıp benzer öngörülerde bulunuyorsa belki de birbirlerini tanımaları iyi olur" diyor. IBM, insanların bilgi seli içerisinde yol bulmaya çalıştıkları sosyal ağları kullanma biçimini kırmaya çalışıyor.

İnsanlar genellikle kendilerine benzeyenlerle etkileşime geçer ve kendilerini farklı fikirlerden uzaklaştırırlar. Bu da insanların önyargılarını kuvvetlidir. Greif, "Laboratuvara gelen kişiler gerçek amacımızın müşterilere hizmet etmek olduğunu biliyor. Ayrıca biz eğlenceli ve tüketici odaklı fikirlerle kuruma daha yararlı olabileceğimizi öğrettik" diyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Ocak 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.