

Ruhr Üniversitesi Bochum'dan yeni bir araştırma, el tercihinin beyin gelişimiyle olan güçlü bağlantısına dikkat çekiyor. Özellikle otizm, disleksi ve şizofreni gibi nörogelişimsel bozukluklarla yaşayan bireylerde solaklık veya karma el kullanımının daha sık görüldüğü ortaya kondu.
Almanya, Hollanda ve Yunanistan'dan bilim insanlarının yürüttüğü uluslararası meta-analiz çalışmasında; sol ve karma el kullanımının, erken yaşta başlayan ve dil bozuklukları içeren rahatsızlıklarla ilişkili olduğu gösterildi. Psychological Bulletin dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, bu tür el kullanım farklılıkları, beynin dil ve motor işlevlerinin aynı bölgelerinde gelişmesi nedeniyle ortaya çıkıyor olabilir.
Ruhr Üniversitesi Bochum’dan Dr. Julian Packheiser, “Dil becerileri ve el tercihi, beyinde benzer bölgeler tarafından kontrol edilir. Bu nedenle erken gelişen bir bozukluk her iki alanda da farklılıklara neden olabilir” ifadelerini kullandı.
Çalışma, disleksi gibi öğrenme güçlüklerinden, otizm spektrum bozukluklarına ve şizofreniye kadar çeşitli rahatsızlıklarda solaklık oranlarının istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Hamburg Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Sebastian Ocklenburg ise bulguların, özellikle çocuklukta kendini gösteren dil temelli semptomlara dikkat çektiğini vurguladı.
Araştırmaya göre, semptomlar ne kadar erken ortaya çıkarsa, solaklık ve karma ellilik olasılığı da o kadar artıyor. Örneğin, çoğunlukla 30 yaş civarında başlayan depresyon gibi hastalıklarda bu tür bir bağlantıya rastlanmazken; çocukluk döneminde belirti veren bozukluklarda belirginleşiyor.
Bu bulgular, el tercihi üzerine yapılan klinik gözlemlerin sadece bir davranışsal farklılık olmadığını, aynı zamanda nörogelişimsel durumların erken bir işareti olabileceğini gösteriyor.
https://www.sciencedaily.com/releases/2025/05/250505121757.htm
Paylaş