Soğuk hava yüz felcini tetikliyor

Yüz felcini tetikleyen soğuk havadan korunmak için yüzü kapatacak biçimde giyinin. Dikkat! soğuk hava yüz felcini tetikliyor.

Yüz felcini tetikleyen soğuk havadan korunmak için yüzü kapatacak biçimde giyinin. Dikkat! soğuk hava yüz felcini tetikliyor.

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Sandıkçı, yüz felcini tetikleyen soğuk havadan korunmak için yüzü kapatacak biçimde giyinilmesini, ıslak saçla dışarı çıkılmamasını ve araçla giderken camı açmamak gerektiğini söyledi. soguk_havaUzman Dr. Sandıkçı, yüz felcinin, yüz ve göz çevresi kaslarını etkileyen bir felç durumu olduğunu, aşırı soğuk ve rüzgarlı havaların bu rahatsızlığı tetiklediğini, vurgularken, soğuk havada dışarı çıkarken mutlaka atkı, şapka veya örtü ile boyun ve yüzün soğuktan korunması gerektiğini anlattı. Dr. Sandıkçı, yüz felcinin soğuk ve rüzgarlı havalarda, yüz kaslarını kontrol eden sinirlerin hasarı sonucu ortaya çıktığını ifade ederek şöyle dedi: "Yüz felci, kişiden kişiye çok farklı bir şekilde kendini gösterir. Bazen çok hafif olur ve ancak kişi gülünce anlaşılır. Yüzün yarısı kısmen hareketsiz ve ifadesiz kalır. Bazen de ağzın bir kenarı sarkar ve kişinin ağzından sürekli salgı akar. Ağzın iki tarafında aynı anda felç çok nadiren görülür. Buna ilaveten daha ağır rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Yemek yerken yutkunamama veya yemeği ağızda tutamama gibi durumlar, göz ve ağızda kuruma hissi görülebilir. Çevre sinir sistemi nedeniyle yüz felci oluşmuşsa kişi alnını kırıştıramaz, gözünü kapatamaz, dişlerini gösteremez, dudaklarını büzemez, ıslık çalamaz. Şayet beyin merkezindeki rahatsızlık nedeniyle yüz felci oluşmuşsa alnını kırıştırabilir, gözünü kapatabilir ve rahatsızlıklar kol ve ellere kadar uzanabilir." Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Sandıkçı, felçten korunmak için kış dönemlerinde, yüzün soğuktan korunması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: "Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkılırken mutlaka şapka, şal ve atkı yardımıyla yüzün korunması önemlidir. Banyo sonrası saçlar tam kurutulmadan dışarı çıkılmamalı, rüzgara karşı durulmamalıdır. Cereyan yapacak şekilde pencereler açık bırakılmamalıdır. Ayrıca rüzgara maruz kalmamak için otomobil kullananların da camlarını açmaması önemlidir." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.