Soğuk değil kalabalık hasta ediyor

Nezle ve gribin kış aylarında artmasında en önemli etkenin soğuk hava olmadığını belirten Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Recep Akdur, "Hastalıkların nedeni, in sanların vakitlerini kalabalık yerlerde geçirerek bol bol virüs alışverişinde bulunmalarıdır" dedi.

Kış aylarında artış gösteren nezle ve grip başta olmak üzere tüm hastalıkların soğuk hava ve üşütmeye bağlandığını söyleyen Ankara Üniversitesi'nden Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Recep Akdur, üşümenin, insanın cildiyle çevre sıcaklığının düştüğünü algılaması olduğunu belirtti.

Akdur, "Nezle ve gribin kış aylarında artmasının nedeni, soğuk havada insanların üşütmesi değil, vakitlerini kalabalık yerlerde geçirerek bol bol virüs alışverişinde bulunmalarıdır. Bazı kurallara uyulur ise kış aylarında da nezle ve grip salgınları yaşanmayabilir" dedi.

Tüm hastalıkları üşütmeye bağlanmaması gerektiğini vurgulayan Akdur, şöyle devam etti:

"Tüm organların üşüdüğü düşünülüyor. Oysa ki böyle bir şey yok, insanların iç organları asla soğuktan etkilenmez. Donma durumu hariç insan bedenin sıcaklığı hiçbir zaman 36.5 derecenin altına düşmez. Kısacası hava sıcaklığı eksi kaç derece olur ise olsun mide, böbrek, akciğer gibi organlarımız üşümez. Havaların soğumasından dolayı endişe edilmemeli. Soğuk havanın hastalıklar üzerinde sanıldığı kadar etkisi yok. Mevsime uygun giyinilmesi yeterli. Yaşlılar ve bebeklerin çevre sıcaklığına uyum gösterme yetenekleri daha sınırlı. Bu nedenle de soğuk havada dışarı çıkarken yaşlı ve bebeklerin korumaya daha dikkat etmek gerekiyor. Genç ve sağlıklı insanların soğuklardan çekinmesine gerek yok."

Hava ne kadar soğuk olursa olsun, insanların diğer bir insandan virüs almadıkça kesinlikle nezle ve gribe yakalanmayacağına işaret eden Akdur, "Havaların soğuması, çevre sıcaklığının düşmesi bakterilerin-virüslerin üremesini yavaşlatır ve ömrünü kısaltır. Bu nedenle de kış aylarında virüslerin hastalık oluşturması da daha zorlaşır. Bu tür hastalıkların bu mevsimde daha az görülmesi gerekir ancak soğuk aylarda nezle ve grip daha çok görülüyor. Çünkü soğuk aylarda her yaştan insanın zamanının büyük kısmını okul, kafe, otobüs ve minibüs gibi kapalı mekanlarda geçirmesi virüsün yayılmasını etkiliyor" ifadesini kullandı.

"NEZLE VE GRİP OLAN EVDEN ÇIKMASIN"

Kışın ortam havalandırmasının genellikle yapılmadığını, böylece havadaki bakteri ve virüslerin yoğunluğunun en üst düzeye çıktığını anlatan Akdur, "Nezle veya grip geçirenler okula, işe, kalabalık yerlere gitmemeli, otobüs ve metroya binmemeli kısacası evden çıkmamalıdır. Virüsün yayılmaması için yetkililerce bu durum özendirilmelidir" diye konuştu.

"HASTA OLANLAR MASKE TAKSIN"

Prof. Dr. Akdur, nezle ve grip geçirirken sokağa çıkmak zorunda kalanların tıbbi maskeyle dolaşmasının önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Hiç olmazsa ağız ve burun ya mendille ya da kolla kapatılmalıdır. Öpüşmek, virüslerin insandan insana geçmesi ve hastalığın yayılmasına neden olan diğer hareketlerden biridir. Hasta olanlar iyileşinceye kadar öpüşmekten kaçınmalıdır. Sevdiklerine, çocuklarına ve yaşlılara hastalık bulaştırmak istemeyenler bu kurallara evlerinde de uymalı. İyileşinceye dek maskeyle dolaşmalıdır. Soğuktan korkulmamalı, kalabalık yerler, evler bol bol havalandırılmalıdır."

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Aralık 2015Yayınlanma Tarihi:05 Aralık 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.