Şizofren poliste Emniyet ihmalkar

Kamuoyunda yankı uyandıran şizofren polis vak’asında, Emniyet Teşkilatı’nın ihmali olduğu öne sürüldü. Prof. Nevzat Tarhan, “Polisler, işsiz kalma korkusuyla sorunlarını gizliyor, amirleri de göz yumuyor” dedi.

Çengelköy'de bir benzin istasyonunu basıp 3 kişiyi rehin alan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Bünyamin Demir'in şizofreni hastası çıkması, tüm dikkatleri Emniyet Müdürlüğü'ne çekti. Uzmanlar, olayın bu aşamaya gelmesinde Emniyet'in ihmalinin bulunduğunu öne sürdü. Memory Center Nöropisikiyatri Merkezi'nin Direktörü Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, psikolojik sorunu nedeniyle psikologa giden polislerin silahlarına el konduğunu ifade ederek, "Oysa silah kullanmasının sakıncalı olduğu durumlar ayırt edilerek bunun yapılması lazım" dedi.

 

Sorunlarını gizliyorlar

Polisler ve askerler gibi, ateşli silahlarla görev yapan yüksek gerilimli mesleklerde, görevlendirmeden önce çok ayrıntılı testler yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan şunları söyledi:

"Türk Silahlı Kuvvetlerinin tabur seviyesinde görevli psikologlar bulunuyor. Bunalıma giren, depresyon geçiren ve başka psikiyatrik hastalıkları olan askerler psikologa sevk ediliyor. Gerekli görüldüğü takdirde, askerlerin silahlarına el konuluyor. Ancak bu durum, Emniyet Teşkilatı'nda farklı işletiliyor. Polis memuru, eşinden boşansa ya da dönemsel ağır bir stres nedeniyle işini yapmakta zorluk çekse, psikologa yollanıyor, hemen silahına el konuluyor. Durum böyle olunca da polisler, gerçeği saklıyor, psikologa gitmiyor. Amirleri de işsiz kalmasın diye kendisine destek oluyor."

Polis memuru Bünyamin Demir kişiliğindeki insanların, sürekli gerilim içinde yaşadıklarını bu nedenle de normal davranışlar göstermeyeceklerini anlatan Prof. Tarhan, şöyle devam etti:

Terapiye yollanmalı

"4 aylık görev süresi içinde mutlaka anormal davranışlar göstermiştir. Paranoid şizofrenik bozuklukta, sürekli başkalarından şüphe etme, olmayan olayları varmış gibi değerlendirme, hasta olduğu halde hastalığını kabullenmeme gibi durumlar söz konusudur. Amirleri bu davranışların farkına varıp kendisini terapiye yollamalıydı."

Prof. Tarhan, terapiye gitmeyen polislerin küçük sorunlarının zamanla büyüyerek daha da tehlikeli boyutlara ulaştığını bildirdi.

 

Psikolojik yardım şart

Prof. Tarhan, "Askerlere ve polislere, yaklaşık 600 sorudan oluşan çok ayrıntılı sorular içeren testler uygulanır. Test uzmanı, sorulara gerçek cevaplar verilmese bile, o kişinin kişiliğindeki bozuklukları çözer. ilgili ve sorumlu birimlere bunları aktarır. Paranoidler, riskli kişiliklerdir, tehlikeli davranışlarda bulunabilirler. Mutlaka Önceden tedbir alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Uçar da, zor şartlar altında görev yapan polislerin, psikolojik bunalıma girdiğini söyledi. Polislere verilen psikolojik eğitimin yetersiz olduğunu savunan Prof. Uçar, "Emniyet Teşkilatı'nda zorunlu psikolojik yardım verilmeli" dedi.

 

Sağlık raporu almamış

Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Bünyamin Demir'in, 2 yıl eğitim gördüğü Balıkesir Polis Meslek Yüksek Okulu'ndan mezun olurken, 'sağlıklı' olduğuna ilişkin rapor almadığı ortaya çıktı. Balıkesir Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Fuat Öztürk, 25 Haziran 2003 tarihinde mezun olan Bünyamin Demir'in, okulda bulunduğu süre içinde anormal bir durumunun tespit edilmediğini söyledi.

Demir'in, okulda huzursuzluk çıkaran bir kişi olmadığını kaydeden Fuat Öztürk, "Bünyamin Demir'i şahsen tanımıyorum. Şayet huzursuz biri olsaydı, adını mutlaka hatırlardım. Kendisine gerekli uyarıları yapardım" diye konuştu. Olay sonrası Demir'in öğretmenleriyle görüştüğünü bildiren Öztürk, öğretmenlerinin de olanlara bir anlam veremediğini kaydetti. Okula kayıt yaptırırken sağlık raporu istendiğini ifade eden Müdür Fuat Öztürk, "Demir, kayıt yaptırırken, İzmit'ten sağlık raporu getirmişti. Yönetmelik değişikliğinden 2 ay önce okulu bitirdiği için, mezuniyetinde sağlık raporu almak zorunda kalmadı" dedi.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:16 Kasım 2011Yayınlanma Tarihi:21 Nisan 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.