Deprem Travma Psikolojisi

ŞİZOFREN EŞE ÖDENEK YOK

ŞİZOFREN EŞE ÖDENEK YOK

A.A

20 yıldır şizofren olan eşine bakan kadın, işsiz kalınca engelli aile bireylerine evde bakım için devlete başvurdu ama...

Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı İshakçelebi beldesinde 20 yıldır şizofren olan eşine bakan kadın, işsiz kalınca engelli aile bireylerine evde bakım için devletin yaptığı yardımdan yararlanmak istedi. Ancak bu talebi, eşinin “yüzde 80 özürlü” olduğu yönündeki rapora rağmen, “eşin sağlam” denilerek reddedildi.

Almanya'da çalıştığı dönemde 20 yıl önce şizofreni teşhisi konulan ve hastalığı nedeniyle bir daha çalışamayan eşiyle lise öğrencisi çocuklarına bakan Zeliha Esnek (50), eşi çalışamadığı için yıllardır evin geçimini kendisinin sağladığını, ancak çalıştığı iş yerinden çıkarılınca hiçbir gelirlerinin kalmadığını söyledi.

Eşinin 20 yıl önce Almanya'ya çalışmak için gittiğini, ancak burada hastalığının ortaya çıkmasıyla çalışmaz hale geldiğini ve yurda döndüğünü ifade eden Esnek, şöyle konuştu:

"Eşim 20 yıldır çalışamıyor, ona evde ben bakıyorum. Ancak ben de çalıştığım fabrikadan çıkarılınca evin geçimini sağlayamaz, eşime bakamaz oldum. Bu durumdan bir çıkış yolu ararken, devletin engelli aile bireylerine bakan kişilere maaş verdiğini duydum ve bu imkandan faydalanmak için Manisa Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuruda bulundum. Benden eşimin raporlu olduğuna dair belge istediler. Eşimi Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine götürüp rapor aldık. Doktorlar eşime 'yüzde 80 özürlü' raporu verdi. Buradan aldığım raporu müdürlüğe teslim ettim. Ancak daha sonra bu kurumdan inceleme için evimize gelen ekip, 'eşimin kendi işini kendisi yapabilecek düzeyde olduğunu, bu nedenle de benim bu maaşı hak etmediğimi' söyledi."

"ÇOK ZOR DURUMDAYIM"

Esnek, eşinin günde 6 farklı ilaç kullanmak zorunda olduğunu, ayrıca her 15 günde bir iğne vurulduğunu belirterek, genel olarak sürekli bozuk davranış sergileyen eşinin, ancak iğnesi yapıldığı dönemlerde 1-2 gün “normalleştiğini” savundu.

Eşinin durumunu tespit için evlerine gelen ekibin ziyaretinin bu döneme rastladığını savunan Esnek, “Ekip, eşim iğne olduktan bir gün sonra geldi. O gün de eşim gayet iyiydi. Ancak ben onlara gerçeği bir türlü anlatamadım. Çok zor durumdayım, devletten yardım bekliyorum” dedi.

YENİDEN İNCELENECEK

İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü görevlileriyse konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, Zeliha Esnek'in başvurusu üzerine Bekir Esnek (48) hakkında hazırlanan dosyanın Bakım Hizmetleri Kurulu'na sevk edildiğini bildirdi. Yapılan tetkikler sonucunda başvurunun reddedildiğini belirten yetkililer, ancak kişi hakkında yeni bir dosya hazırlanarak, durumun bu kez başka bir kurulca yeniden alınacağını ifade ettiler.

Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al