Deprem Travma Psikolojisi

Sıcak hava erken doğuma yol açıyor

Aşırı sıcaklıklardan en çok etkilenenlerin başında anne adayları geliyor.

Sıcak hava erken doğuma yol açıyor

Çünkü gebelik döneminde artan metabolizma hızı vücut ısısını yükseltiyor, buna bir de hava sıcaklığı eklenince anne adayı daha fazla zorlanıyor.

Yaz döneminde anne adaylarının yaşadığı sıkıntılara değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazmiye Şentürk, bu sorunları; sıcak basmaları, avuç içi ve ayak tabanlarında terlemeler, uykusuzluk, alerjik problemler, nefes darlığı, halsizlik, bulantı ve kusma olarak genelledi.

Özellikle gebeliğin son 3 ayının yaz mevsimine denk gelmesinin şikayetleri arttırdığını belirten Şentürk, "Aşırı sıcaklıkların verdiği çaresizlik anne adaylarını doğum ile ilgili endişelerini de artırır" ifadelerini kullandı.

ANNE ADAYLARI GÜNDE EN AZ 8-10 BARDAK SU İÇMELİ

Dr. Nazmiye Şentürk, yüksek sıcaklıklarla başa çıkmanın yolunun bol su içmekten geçtiğine dikkat çekerek, "Gebelikte vücudun susuz kalması, rahimde kasılmalara ve doğum sancılarına, hatta erken doğuma bile sebebiyet verebilir. Bu yüzden hamileler için bol sıvı tüketilmesi hayati önem taşıyor. Ancak sık idrara çıkartarak sıvı kaybına sebep olan çay ve kahveden uzak durulmalı. Vücutta şişliği artıran gazlı meşrubatlar da bu dönemde uzak durulması gereken içecekler arasında yer alıyor. Hamilelik için en uygun içecek ise su. En az günde 8-10 bardak su içilmesi gerekiyor. Buzlu nane ve limon aromalı içecekler de içilebilir” diye konuştu.

HAMİLELER GİYSİLERİNE DE DİKKAT ETMELİ

Hamilelerin vücudunu serin tutacak kıyafetleri tercih etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Şentürk, “Hamilelikte kan dolaşımını engellemeyen pamuklu keten materyalden yapılmış rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Açık renkli kıyafetler güneş ışınlarını yansıttığı ve vücudu serin tuttuğu için hamilelerin gardıroplarında yerlerini almalı. Naylon ve vücudu saran giysiler vücut ısısını artırdığı için giyilmemeli. Alçak topuklu spor ayakkabılar tercih edilmeli” dedi.

A.A

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen “Deprem ve Çocuk Sempozyumu”nda di
  • Travmatik stres yaratan olayların sonrasında toparlanma döneminde neler yapılması gerektiğini açıklayan Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir,
  • Ramazan’da uzun süren açlık sonrası iftar ve sahurda yanlış beslenme, mide rahatsızlıklarına yol açıyor.
  • Yaşam yolculuğumuzda bazı anlar vardır ki iyimser olmak, umutlanmak çok zordur. Ancak bazen de iyimser olmaktan, umut etmekten başka çare kalmaz. Zali
  • Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Şanlıurfa Öğretmen Gelişim ve Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Eğitimci
  • Endişe verici bir olaydan sonra kendinizi kötü haberlerle ilgili makale üstüne makale okurken buldunuz mu? Doomscrolling, kötü haber okuma hastalığı.
  • Randevu Al