SEÇİME PSİKOLOJİK BAKIŞ

Şaban Özdemir (NP GRUP)

Prof. Dr. Nevzat Tarhan seçimin psikolojik açıdan fotoğrafını çekti. Sonucu ortak aklın yansıması olarak gören Tarhan, seçmenin dobra, çalışkan ve mazlumdan yana olan siyasetçiye oy verdiğini söyledi.
 

 PROGRAM VİDEOSUNU BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ
 



Hilal Tv'de yayınlanan "Seçim Özel Programı"na konuk olan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan seçim sonuçlarını, psikolojik yönüyle değerlendirdi.

Sonucu, ortak aklın bir yansıması olarak değerlendiren Rektör Tarhan;

Burada önemli olan Türk toplumu, Anadolu insanı ne demek istedi onu analiz etmek gerekir. Halk bazı şeyleri onayladı, bazılarını ise onaylamadı. Geçmiş yılları da göz önündü bulundurursak iktidar partisinin % 34, 46 ve 50'lik bir oy artışı yakaladığını görüyoruz. Bu durum Dünya siyaset tarihinde olgu olacak bir şey. Siyaset bilimciler bu durumu incelemeli öncelikle. Toplumun sağduyusu var burada. Orta Anadolu insanın belirleyici rolünü gördük bu seçimde. Osmanlı'yı kuran da Orta Anadolu insanı aslında. Osmanlı gittiği yere buranın insanını götürdü. Kurucu bir ruh var. O ruh nereye yönelirse tabloda o yönde çıkıyor.

SEÇMEN DOBRA, ÇALIŞKAN, MAZLUMDAN YANA SİYASETE OY VERDİ

Toplum, çalışan bir parti olarak görüp algıladığı iktidar partisinin çalışkan yönünü onayladı.

Delikanlı, harbi, içi dışı bir imajı onayladı. İnsanlar eleştirse bile dobra diyor ve onaylıyor. Mazlumun yanında olması da toplumca iktidar partisinin onaylanan davranışı oldu.

MAZLUMUN YANINDA OLMA GÜVEN OLUŞTURDU


Mesela Kenan Evren'in yargılanması hayal bile edemezdi. Bu krizi iktidar iyi yönetti. Kronik düzeyde sorun haline gelen asker sivil ilişkilerini kolay aşabildi. Toplumun lehine sonuçlar çıktı. Mazlumun yanında olduğu mesajı veren iktidar lehine seçimden sonuç çıktı. Mazlumun, mağdurun yanında olması toplumda güven oluşturdu.

ANA MUHALEFET OYUNU DAHA DA ARTIRABİLİRDİ

Ana muhalefetin 3-5 puanlık artışını görüyoruz. Özgürlükçü söylemlerin etkisiyle olan anlamlı bir artış. Güven uyandırmadığı halde doğuda farklı, batıda farklı konuşmasına rağmen oyunu artırdı ancak daha fazla da artırabilirdi oyunu ana muhalefet. Türkiye'nin liberal sola ihtiyacı var bunu bu sonuçlardan çıkarabiliriz.

MHP'NİN ÖZ ELEŞTİRİYE İHTİYACI VAR

MHP'nin üst yönetimin öz eleştiriye ihtiyacı var. 18-21 yaş arası bu yıl ilk kez oy kullanıyor, oyları artırması beklenirdi. Demek ki burada MHP 'de bir liderlik sorunu var ve bunu aşması gerekiyor. Bunun parti yönetimince düşünülmesi gerekiyor.

GÖRÜNÜR OLMAK KORKULARI GİDERİR

Şuanda Türkiye'de dindarlık görünür değil görünür olması gerekiyor. Birçok kişi dindar görünen, başörtülü kişiyi işe almıyor. Sosyal, mahalle baskısı var. Dindarlık açılımına ihtiyaç var. Müslüman açılımı değil. Bazı insanlar görünür olarak yaşamak isteyebilir. İnsanlar görünür olabilirse korkuları daha çabuk gider.

SORUN ERTELENİRSE TOPLUM AFFETMEZ

Siyasette sonuç almak için sebatlılık önemli. Burada stratejik hedef için iktidar bazı şeyleri erteledi. Zamanlama ve sıralama konusunda erteleme yaptı. Evlilikte 50 yaş krizi vardır. Birçok şey ertelenir ve yaş ilerledikçe panik yaşanır, kişi eşini değişmeye kalkışır. Sorunlar da erteleniyor böylelikle. Başörtüsü ertelendi mesela. Eğer şuanda çözüm yapmazsa tarihte toplumu aldatan parti olarak algılanır. Bu tarihte mağduriyetleri kullandı ve gitti

yönünde iz bırakır. Ciddi sosyal projeyle gelmesi gerekir. Toplumda dini duyarlılığı olan kişilerin psiko-sosyal kişileri göz önünde bulundurması gerekir. Aksi halde Özal gibi bedel öder. Sosyal projeler geliştirilmeli. Sosyal projenin birinci ayağı da anayasa olmalı. Birlikte yaşama bilincini oluşturacak sosyal projeye hayata geçirilmeli."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Haziran 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.