Deprem Travma Psikolojisi

Sakin olun çocuğunuz 4 yaşında

“Hiç yerinde durmuyor, düz duvara tırmanıyor, çok hareketli” gibi sözler sarf etmeye başladıysanız sakin olun çocuğunuzun dört yaşında!

Sakin olun çocuğunuz 4 yaşında

“Hiç yerinde durmuyor, düz duvara tırmanıyor, çok hareketli” gibi sözler sarf etmeye başladıysanız sakin olun çocuğunuzun dört yaşında!

“Hiç yerinde durmuyor, düz duvara tırmanıyor, çok hareketli” gibi sözler sarf etmeye başladıysanız çocuğunuzun dört yaşına gelmiş olacağını söyleyen uzmnalar “Anneler bu yaştaki çocukların peşinden koşmaktan yorulur. Gözleriyle çocukları takip ederken başları döner” diyor.

 ÇOCUK GELİŞİMİYLE İLGİLİ HER ŞEY

PSİKO-MOTOR GELİŞİMİ

* Sıçrama, koşma ve tırmanma yeteneği artar. * Kolay yorulur.

 ÇOCUKLARLA KOLAY İLETİŞİM KURUN

* Sakardır. * Topuk ve ayakucuyla yürür. Geri gider. * Tuvalet ihtiyacını karşılar. * Kendi giyinir-soyunur. Fermuarını çeker. * 1 metre yukarı atılan topu tutar. * Hareket halindeki topa vurur. * 20 cm yüksekten atlayabilir. * Titreterek de olsa üçgen, daire ve kare çizebilir. * Bildiği nesnelerin resmini çizer. * Plastik çivi tahtasına çivi takar-söker.

ZİHİNSEL GELİŞİM

* Eğlenceli ve abartılı hikayelerden hoşlanır. * Ona kadar sayabilir. B bazı şekilleri tanır. * Dün, bugün, yarın gibi zaman kavramlarını anlamaya başlar. * Çok meraklıdır. Sürekli “neden” diye sorar. * Yardımsız oyuncaklarını toplar. * Basit ev işlerini becerir. * Dikkatlidir. Öğrenmeye meraklıdır. * Doğru ve yanlış arasındaki farkı anlamaya başlar. * Hayal ile gerçeği ayırmaya başlar. * Genelleştirmeyi öğrenemeye başlar. * Hayal gücü çok gelişmiştir. * Hayalindeki objeleri çizer. * Drama yapar.

DİL GELİŞİMİ

* Yaklaşık 2000 kelimelik kelime hazinesi vardır. * 4-5 kelimeli cümleler kurar. * Daha anlamlı cümleler kurmaya başlar. * Dilbilgisi ve gramer hataları azdır. * Derdini, olayları ve gördüğü kısa filmi seri olarak anlatabilir. * Gerek kendi kendine, gerekse toplulukta çok konuşur. * Çünkü ve gerçekten gibi anlatım gücüne yönelik cümleler kurar. * Kafiyeli şiirleri ve tekerlemeleri sever. * Beğendiği hikayeleri tekrar tekrar okutur. * Çok sayıda sorular yöneltir. * Kendine ait öyküler uydurur ve yaptıklarını anlatır. * Yarın, daha sonra, gelecek hafta gibi zamanı algılar.

SOSYAL GELİŞİM

* 10 dakika süreyle televizyon seyreder. * Sınırlamaları test eder. Annesine sorar. * Tepkinizi gözlemek için argo sözler kullanır. * Grup aktivitelerini sever. * Farklı cinsiyet rollerini bilir. * Yetişkinlerin aktivitelerini taklit ederek oyun oynar. * Diğer çocuklarla oynar. * Gruba katılır. * Sosyaldir. * Çok konuşur. Her şeye karışır.

DUYGUSAL GELİŞİM 

* Bazen ilgi çekmek için bebek gibi davranır. * Korkularında artış olur. Karanlık, böcek ve yalnız kalma en sık rastlanan korkulardır. * Şaka yapmayı sever. * Kendine güvenir. * Bağımsız olmayı sever. * Uyumludur. * Yetenekleri ve yapabildiği aktiviteler artmıştır. * Sorumluluk almayı sever. * Kurallara uyar.

CİNSEL GELİŞİM

* Cinsel kimlik oluşturmuştur. * Cinsel kimlik rolünü öğrenmeye başlar. * Dünyaya nasıl geldiği gibi doğumla ilgili sorular sorar. * Kendisini leyleklerin getirdiğine inanabilir. HÜRRİYET AİLE
Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı, Prof. Dr. Nilgün Sarp depremin, çocuğun ruh sağlığı üzerine yapabileceğ
  • Güven ve sevgi dolu bir baba-çocuk ilişkisinin çocuğun kendini değerli hissetmesini sağladığını belirten Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, çocukluğ
  • Erkekler için çocuk sahibi olmak büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Eşiniz baba olmaya hazır mı? İşte cevabı.
  • Çocuğunuz yaramaz ise bu onun ileride iş hayatında başarılı olacağı anlamına gelebilir.
  • Kâbuslar, uyku terörü, uyurgezerlik gibi uyku bozuklukları çocukların bedensel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor.
  • Solaklara yapılan baskı, disleksi ve kekemeliğe yol açabilir.
  • Randevu Al