Rüyalar hakkındaki gerçekler

Hayatımızın üçte birini uykuda geçirdiğimizi düşünürsek rüyaların önemini daha iyi kavrayabiliriz...

Rüyalar yaşattıkları binbir çeşit paralel evrenle bizim ikinci hayatımız bile sayılabilir. Rüya görmek sağlıklı bir akıl için şarttır, bazı sorunlarımızın çözümünü dahi rüya görürken buluruz. Peki ama rüyalar hakkında gerçekten ne biliyoruz. İşte sizler için araştırdığımız rüyalar hakkındaki ilginç gerçekler...

1- RÜYALARIMIZIN %90'INI UNUTUYORUZ Uyandıktan sonraki 5 dakika içinde gece gördüğümüz rüyaların %50'sini unutuyoruz. 10 dakika içindeyse %90'ını!

2- RÜYAMIZDA SADECE BİLDİĞİMİZ YÜZLERİ GÖRÜRÜZ Daha önce hiç tanışmadığınız biriyle aksiyon dolu bir rüya yaşamış olabilirsiniz. Ama emin olmayın. Beynimiz daha önce görmediği bir şeyi yaratmaz. Ancak daha önce gördüklerini birleştirip ortaya özgün parçalar çıkartabilir. Zaten günlük hayatta, sokakta, evde, internette, TV’de binlerce insan yüzü görüyoruz, rüyanızda gördüğünüz yabancı onlardan biri olabilir.

3- KÖRLER DE RÜYA GÖRÜYOR Özellikle görme yeteneği ile doğup sonradan kaybedenler aynı görenler gibi rüya görmeye devam ediyor. Ancak doğuştan kör olanlar imajlar içeren rüyalar görmüyorlar. Onların rüyaları ses, koku ve his üzerine kurulu ve en az bizimkiler kadar çarpıcı!

4- HERKES RÜYA GÖRÜR Ben hiç rüya görmem diyen biriyle mutlaka karşılaşmışsınızdır. Oysa bu bilimsel olarak mümkün değil tabii ağır bir psikolojik rahatsızlığı yoksa. Herkes rüya görür ancak görmüyorum diyenler en çabuk unutanlar.

5- HERKES RÜYALARINI RENKLİ GÖRMEZ İnsanların %12si rüyalarını siyah beyaz görüyor. 1960'lara kadar bu oran çok daha yüksekmiş ancak renkli televizyonun hayatımıza girmesiyle hızla düşmüş. Şu an 25 yaşın altında siyah beyaz rüya görme oranı %4.4

6- RÜYALAR SEMBOLİKTİR Rüyalar sırasında bilinçaltımız konuşur ve bilinçaltımız oldukça derin konuşmayı sever. Rüyanızda gördüğünüz şey ile ifade ettiği şey son derece farklı olabilir.

7- DUYGULAR Günlük hayatınızda çok neşeli, mutlu bir insan olabilirsiniz ama rüyalar genellikle stres içerikli olur. Rüyalarda negatif duygular pozitiflere göre çok daha fazla alan işgal eder bu yüzden sürekli kovalanıyor ve ağlamaklı anlar yaşıyorsanız endişelenmeyin bu çok normal.

8- BİR GECEDE MAKSİMUM 7 RÜYA GÖREBİLİRSİNİZ Ortalama bir gecede göreceğiniz rüya sayısı 4 ile 7 arasında değişebilir ve bu da toplam 2 saati kapsar.

9- HAYVANLAR DA RÜYA GÖRÜR Pek çok hayvan üzerinde yapılan deneyler gösteriyor ki hayvanlar uyku esnasında insanlar ile aynı beyin dalgalarını yayıyor. Zaten bir evcil hayvan beslediyseniz rüya gördüklerini çok iyi bilirsiniz.

10- UYKU FELCİ Derin uykuya geçtiğimizde beynimizdeki bir sistem harekete geçer ve vücudumuzun hareket etmesini engeller. Başka türlü rüyamızda yaptığımız hareketleri gerçek hayatta da yapmaya çalışırdık. Ancak bu sistem bazen biz uyansak da devreden çıkmaz işte o zamanlar da uyku felci dediğimiz şey yaşanır ve yaşayanı bayağı korkutur.

11- RÜYALAR İŞBİRLİĞİ YAPAR Rüyalarımız işbirlikçidir, gerçek hayatla paralel çalışır. Mesela siz uyurken dışarıda birisi keman çalıyorsa rüyanızda kendinizi klasik müzik konserinde sanabilirsiniz.

12- KADINLAR VE ERKEKLER FARKLI ŞEKİLLERDE RÜYA GÖRÜR Erkekler daha çok erkekler hakkında rüya görür. Yani bir erkeğin rüyasında gördüğü kişilerin %70'ini erkekler oluşturur. Kadınlarda ise bu oran eşittir. Erkekler daha agresif rüyalar görürken kadınların rüyaları daha sakindir.
13- GELECEKTEN HABER VEREN RÜYALAR İnsanların %38'i rüyalarının en az bir kere çıktığını ifade ediyor. Bu konuda hiç bir bilimsel veri olmasa da rüyaların gelecekten haber verdiğine inananların oranı %68.
14- HORLUYORSANIZ RÜYA GÖRMEZSİNİZ Bu internette oldukça dolaşan bir konu ancak bilimsel bir kanıt yok. Horlarken belki rüya görebilirsiniz ama yanınızdakinin göremeyeceği kesin.

15- RÜYADA ORGAZM OLABİLİRSİNİZ Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki fiziksel olarak hiç bir aktiviteniz olmasa bile rüyanızda gerçek yaşamda olduğu gibi orgazm olabilirsiniz.

MAHMURE.COM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Mart 2014Yayınlanma Tarihi:11 Nisan 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.