RUHSAL GELİŞİMİ YAVAŞLATIYOR

AFP

Araştırma, anne ve babalarından dayak yiyen çocukların ruhsal gelişiminin yavaşladığını ortaya koydu.

Alman Die Welt gazetesinin internet sitesinde yer alan araştırma  sonuçlarına göre aile içinde dayağa maruz kalan ve şiddet gören çocukların zeka  düzeyi de yaşıtlarına göre daha düşük seviyede kalıyor.

Amerikan New Hampshire Üniversitesi bilim adamlarının, sonuçlarını, San  Diego kentinde şiddet ve travma üzerine düzenlenen uluslararası bir konferansta  açıkladıkları araştırmaya göre, aile içinde şiddet gören çocukların zeka düzeyi  yıllar sonra bile yaşıtlarına göre daha düşük oluyor.

Yıllarca süren araştırmayı yapan ekibin başı Murray Straus, "Çocuklar ne  kadar sık dövülürse ruhsal gelişimleri o kadar yavaş oluyor" dedi.

ABD'de yaşları 2 ile 4 ve 5 ile 9 arasında değişen iki ayrı grupta toplam  1500 çocukla yapılan araştırma çerçevesinde, her iki grupta da çocukların 4 yıl  arayla 2 kez sınava tabi tutulduğu, yaşları daha küçük olan çocuklarda dayak  yiyen ve yemeyenler arasındaki zeka farkının çok daha fazla olduğu belirlendi.

Araştırmada, anne ve babalarından dayak yiyen çocukların büyük strese  girdiği ve aile içi şiddetin sürmesi durumunda bu stresin de kronik hale geldiği,  çocuklarda yıllar boyunca etkisini gösterebilecek bu durumun, çocukların  gelecekte yaşayacakları kötü olaylar karşısında daha abartılı tepki  göstermelerine neden olduğu tespit edildi.

Diğer bazı ülkelerde yapılan araştırmaların da benzer sonuçlar ortaya  koyduğu ve aile içinde şiddetin yaygın olduğu ülkelerde toplumun ortalama zeka  düzeyinin de düştüğünün belirlendiği, bazı bilim adamlarının, zeka düzeyinin  düşmesiyle ekonomik gelişmenin de bundan olumsuz etkilendiğine dikkat çektiği  bildirildi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Aralık 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.