RADYASYONA KARŞI SEBZE

A.A

Radyasyondan korunmada  yeşil renkli sebzelerin  tüketilmesinin faydalı olduğu açıklandı.

 


Uzmanlar, ıspanak, maydanoz, tere, roka, brüksel lahanası, brokoli, taze  fasulye, kabak, salatalık, bezelye gibi yeşil besinlerin, vücutta toksin atımını  arttırdığını; bu grup besinlerin kansere karşı koruyucu etki gösterdiğini ve yüksek miktarlarda C vitamini içerdiklerinden dolayı  bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini ifade ediyor.

Radyasyonun zararlı etkilerinden korunma ve bağışıklık sistemini  kuvvetlenmesi için yaşamın her döneminde mevsiminde bol yeşil sebze  tüketilmesinin önemli olduğu vurgulanıyor.

Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı, çok  yoğun radyasyonun ani ölümlere, düşüklere, kanserlere, katarağa, yanıklara,  sakatlıklara ve ölü doğumlara neden olabildiğini belirtti.

Radyasyonun doğadaki radyoaktif maddelerden çok, nükleer santraller,  nükleer enerji ile çalışan gemiler, nükleer denemeler gibi olaylar sonucunda  ortaya çıktığını ifade eden Topalakçı, teşhis ve tedavide kullanılan bazı  cihazlar, tıbbi malzemelerin ve suların dezenfekte edilmesi için kullanılan  araçlardan da radyasyon yayılabildiğini anlattı.

Topalakçı, televizyonlar, az miktarlarda da olsa radyoaktif madde içeren  duman dedektörleri, fosforlu saatler, paratonerler ve lüks lambası fitilleri gibi  bazı tüketici ürünlerin de düşük düzeyde radyasyon yaydığını belirtti.

Radyasyona maruz kalan hücrenin ölebildiğini veya zamanla doku tarafından  onarılarak kurtulabildiğini dile getiren Topalakçı, “Eğer kurtulan hücre,  kromozomlarındaki kırılmalar nedeniyle fiziksel ve kimyasal yapısı değişerek  mutasyona uğrarsa, bunun sonucunda hücre normal işlevini yapamaz ve ileride  kişinin kendisinde (somatik) veya gelecek nesillerde (genetik) zararlar meydana  getirebilir” uyarısında bulundu.

Topalakçı, kısa bir süre içinde ve bir defada yüksek dozlara maruz  kalınması durumundan hemen sonra meydana gelecek hasarların “erken etkiler (akut  ışınlanma etkileri)”; kanser, ömür kısalması ve genetik bozukluklar gibi  sonradan çıkacak hasarların da “gecikmiş etkiler (kronik ışınlanma etkileri)”  olarak tanımlanabileceğini söyledi. Topalakçı, hücrelerin radyasyona karşı  duyarlılık açısından beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri, sindirim sistemi  hücreleri, üreme organı hücreleri, cilt hücreleri, kan damarları ve doku  hücreleri (Kemik ve Sinir Sistemi) şeklinde bir sıra takip ettiğini ifade etti.
        
"YEŞİL RENKLİ BESİNLER TOKSİN ATIMINI ARTIRIYOR”
        

Mevsiminde bol miktarda sebze tüketilmesi ve günlük ortalama 3 porsiyon  yine mevsiminde meyve yenilmesine özen gösterilmesi gerektiğini belirten 
Topalakçı'nın verdiği bilgiye göre, özellikle koyu renkli sebze ve meyvelerin  koruyuculuk özelliğinin daha yüksek olduğunun unutulmaması gerekiyor.

Ispanak, maydanoz, tere, roka, brüksel lahanası, brokoli, taze fasulye,  kabak, salatalık, bezelye gibi yeşil besinler karaciğer enzimleri üzerinde  oldukça etkili olduğundan vücutta toksin atımını arttırıcı etki gösteriyor.

Bu grup besinler yine renklerinden ötürü kansere karşı koruyucu etki  göstermekle beraber, içerdikleri yüksek miktarlardaki C vitamini içeriğinden  ötürü bağışıklık sistemini koruyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.