PSİKOTEKNİK MUAYENE RAPORU ZORUNLU OLACAK

ANKA

2004'te yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliği, yolcu ve yük taşıyan otobüs, kamyon ve TIR sürücülerinde, eğitimden sağlığa bazı özelliklerin aranması koşulu getiriyor.

Yönetmeliğin ilgili maddesine göre, sürücülerin yolcu ve eşya taşımacılığına ait taşıtlarda çalışabilmesi için ticari taşıtın niteliğine göre sürücü belgesine sahip olmalarının yanı sıra, ehliyet almak için yolcu taşımacılığında en az lise veya dengi okullardan birini, yük ve kargo taşımacılığında ise ilköğretim okulunu bitirmiş olmaları gerekiyor.

Sürücüler için sağlık açısından da bazı düzenlemeleri içeren yönetmelik, sürücülerin bedenen ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu da yetkili sağlık kuruluşlarından her 5 yılda bir almalarını zorunlu kılıyor.

"RAPORU BULUNMAYANLARA İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK"

Şu anda yürürlükte olan uygulamanın başlayacağı Şubat ayından itibaren yapılan denetimlerde otobüs, kamyon ve tır sürücülerinden istenecek. Psikoteknik muayene raporu olmayanlara ise idari para cezaları uygulanacak. Bu hüküm, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 25 Şubat 2004'ten itibaren 5 yıl sonra Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünce yapılan denetimlerde uygulanmaya başlanacak.

Böylece, 25 Şubat 2009'dan itibaren otobüs, kamyon ve tır sürücülerinden her 5 yılda bir psikoteknik muayene raporu istenecek. Ulaştırma Bakanlığı ekiplerince yapılan denetimlerde, psikoteknik muayene raporları bulunmayan sürücülere idari para cezaları uygulanacak.

Öte yandan, psikoteknik muayenenin nasıl yapılacağına ilişkin usuller ise henüz belli değil. Psikoteknik muayene raporlarının dikkat, refleks değerleri gibi pek çok unsuru içermesi gerektiği, sağlıklı bir raporun ancak bu şekilde oluşturulabileceği belirtildi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Aralık 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.