Prof. Dr. Tarhan Psikolojik Savaşı anlattı

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) nın düzenlediği “Dijital Tahlil Söyleşileri” ne konuşmacı olarak katıldı.

Psikolojik Savaş başlığında gençlerle söyleşen Tarhan, okuyucuların kendisine yönelttiği birçok soruya da yanıt verdi. Psikolojik savaş sürecinde hedef kitlenin insanların zihinleri ve duyguları olduğuna dikkat çeken Tarhan, silahların gazete, televizyon, e - mail ve sosyal medya; mermilerin ise sözler, yetiştirilmiş fikirler ve kitaplar olduğunu söyledi. 

“Dindar kesimlere karşı kara propaganda vardı”

İlk olarak Psikolojik Savaş kitabın ortaya çıkma amacından ve serüveninden bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, silahlı kuvvetlerde askeri psikiyatrist olarak çalıştığı dönemde devletin dostunu ve kardeşini ayırt demediğini ve kör dövüşü olduğunu bu durumun mahkûmiyete sebep olacağını ön gördüğünü dile getirdi. O dönemde Batı çalışma grubunun dindar kesimlerine karşı gerçekleştirdiği kara propagandanın var olduğundan bahseden Tarhan, silahlı kuvvetlerin kurumsal kimliklerine zarar vermeden, gerçekleştirilen bu propagandayı deşifre etmek amaçlı 2002 yılında “Psikolojik Savaş” kitabını çıkardığını dile getirdi.

“Duygu ve mantık birlikte yürütülmeli”

Kitleleri harekete geçiren üç türlü liderlik olduğunu kaydeden Tarhan bunları; duygu temelli, mantık temelli ve duygu ve mantığı birlikte kullanan liderlikler olarak sıraladı. Sadece mantık temelli liderlik klasiktir diyen Tarhan her şey standarttır, mevcut düzeni çok iyi götürür. Karizmatik liderlerse duygu odaklıdır ve kitleleri çok iyi harekete geçirir. Ancak işlerini sadece duygu odaklı yaparlarsa devamlılık sağlayamayalar.” Dedi. Tarhan, en iyi liderliğin duygu ve mantığın birlikte yürütüldüğü liderlik olduğunun altını çizdi. Duygu ve mantığın birlikte olduğu liderliğe örnek veren Tarhan, askeri aklın, askeri kışlada kalması gerektiğinin sivil akılın ise sivil toplumda kalması gerektiğinin önemini vurguladı.

“Din ve fen bilimleri sentezine ihtiyaç var”

Söyleşide eğitim sistemimizden de bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, eğitim sistemimizde kapitalist ahlakın öğretildiğini, çocukların popüler kültürün çocuğu olduğunu bizim kültürümüzün çocuğu olmadıklarını dile getirdi. Şimdiki çocukların kapitalizmin kahramanlarını rol model olarak gördüklerini belirten Tarhan, “Hâlbuki bizim kahramanlarımız onlar değil, eğitim sistemimiz ipotek altında. Hep birlikte bu direnci kırmazsak iyi yerlere gelinmeyeceğiz. Eğitim sistemimizi din ve bilim sentezine uygun hale getirmemiz gerekiyor. Eğitim sistemimizin ikisinin sentezine ihtiyacı var.

“Toplumun %70-80’i sorgulamıyor”

Propagandanın psikolojik savaşın yöntemlerinden olduğunu dile getiren Tarhan, hedef kitlenin insanların zihinleri ve duyguları olduğuna vurgu yaptı. Propagandada kullanılan psikolojik savaştaki materyallerden bahseden Tarhan, silahlarının gazete, televizyon, e - mail ve sosyal medya olduğunu mermilerinin cephanesinin de sözler, yetiştirilmiş fikirler ve kitaplar olduğunu kaydetti. Tarhan: “Toplumun %70-80’i sorgulamıyor, inanmak istediği bilgi çıktığı zaman inanmaya hazır kitleler var. Eleştirel düşünce, analitik düşünce bilen bir kimse analiz eder ondan sonra inanır bunu kazanmak gerekiyor. Bunu kazanan kişi psikolojik savaşta nesne olamaz, muhakkak sorgulayıcı olmak gerekiyor.” Dedi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Ekim 2023

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.