Polisin dayak görüntüleri felaket olarak algılanmalı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İstanbul’da polis memurlarının bir şahsı ailesinin gözleri önünde dövme görüntüleri için “Polisin dayak görüntüleri felaket olarak algılanmalı” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İstanbul’da polis memurlarının bir şahsı ailesinin gözleri önünde dövme görüntüleri için “Polisin dayak görüntüleri felaket olarak algılanmalı” dedi.

İstanbul’da yol verme yüzünden çıktığı ileri sürülen kavgada polis memurlarının bir şahsı ailesinin gözleri önünde dövme görüntüleri Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Şiddet uygulayan polisler anında açığa alınırken görüntüler ortaya bir gerçeği daha çıkardı. Toplumsal olaylarda öfke kontrolü. Görüntüleri ve polisin uyguladığı şiddeti katıldığı televizyon programında değerlendiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, teorikte öğrenilen bilgilerin eğitimde kaldığını, pratiğe dökülemediğini söyledi. Olayı münferit deyip küçümsememek gerektiğine dikkat çeken Tarhan, felaket deyip olaydan ders çıkarmak gerekir dedi. İsmi Ahmet Koca olduğu öğrenilen bir kişi İstanbul’da geçtiğimiz gece yol verme yüzünden çıkan kavgada bir grup polis tarafından dövüldü. Eşi ve çocuklarının çığlıkları arasında Koca’ya tekme ve coplarla saldıran polislerden 7’si açığa alındı. Cep telefonuyla çekilen görüntüler ise Türkiye’yi ayağa kaldırdı A HABER’de yayınlanan Duygu Leloğlu’nun sunduğu “Satır Arası” programında toplumu derinden etkileyen bu görüntüleri değerlendiren Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan kriz yönetiminin doğru yapılabilmesi gerektiğinin altını çizdi. Değerlendirmesinde Rektör Tarhan; “Sahalar dışarıda görev yapan polisler için riskli alanlar. Stresli ortamlarda kiriz yönetimi doğru yapılabilmeli. Görüntülerden de anlaşıldığı üzere orada bir kriz hali var. Şahıs polisi tahrik edecek davranışlarda bulunmuş olabilir. Bu ve benzeri kişilerle devamlı uğraşan polis gergin olabiliyor. Ancak teorikte alınan öfke kontrolü eğitiminin burada uygulanamadığını görüyoruz. Eğitimin saha uygulamasında bir sorun gözüküyor. Polisin son dönemlerde beliren iyi imajı olumsuz etkilenecek bu olayla. Ancak yetkililerin anında duyarlılık gösterilip o kişileri açığa alması olumlu bir gelişme.

ŞİDDET NASIL ÖNLENİR

OLAY MÜNFERİT DEĞİL FELAKET OLARAK ALGILANMALI

Yaşanan bu olayı münferit deyip küçümsemek doğru olmaz. Bu olay felaket olarak algılanmalı ve düzeltici faaliyet olarak değerlendirilip ele alınmalı, derslerde incelenmeli. Neler yapabiliriz konuşulmalı. Tüm polis teşkilatı genelinde genelleme yapmak doğru olmaz. Psikolojik unsurlar iyi analiz edilmeli. Mağdur şahısın ve polisin psikolojisi dikkate alınmalı. Burada iletişim eksikliği olabilir. O kişiye yaklaşmayı başarabilseydik belki bu görüntüler yaşanmazdı. Kriz yönetimi çalışması yapılmalı.

POLİS EĞİTİMİ SAHADA UYGULAMALI ALMALI

Eğitim malzemesi olarak kullanılmalı bu görüntüler. Okullarda verilen öfke kontrolü dersleri uygulamalı verilmeli. Karakolda değil alanlarda durmalı, tecrübe kazanmalı polisler. Sürekli aktif halde olursa kazanacağı birikimle daha sağlıklı davranacaktır.

ŞİDDET ÜLKEMİZDE HAK ARAMA YÖNTEMİ OLARAK KULLANILIYOR

Ülkemizde maalesef şiddet hak arama, söz arama yöntemi olarak kullanılıyor. Daha küçük yaşta anne çocuğuna şiddet uyguluyor. Bir şey yaptırmak isteyince eline, ayağına, başına vurarak yaptırıyor istediğini. Bir süre sonra ise şiddete duyarsızlaşıyor çocuk. Maalesef zayıf yönümüz. Şiddet öğretisinin etkisinde olan, duyguları bastırılan toplumlarda şiddet eğilimi ortaya çıkıyor.” PROGRAMI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ Şaban Özdemir(NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.